Menu

Waarom WordPress onderhoud belangrijk is?

Martijn Duker 11 juli 2013

Het content management systeem WordPress is voortdurend in ontwikkeling. Door de miljoenen gebruikers wereldwijd wordt continue gewerkt aan verbeteringen van WordPress of aan de diverse WordPress plugins. Hierdoor komen er regelmatig nieuwe updates uit.

In veel gevallen zijn dit kleine verbeteringen die weinig impact zullen hebben, maar in sommige gevallen gaat het om aanpassingen van volledige functionaliteiten of om noodzakelijke beveiligingsupdates. Het is dan ook sterk aan te raden om tijdens het reguliere WordPress onderhoud deze updates bij te houden en uit te voeren op je website.

Veiligheid: Houd kwaadwillenden buiten de deur

Eén van de grote voordelen van WordPress is dat het gebruikt wordt door miljoenen gebruikers wereldwijd en dat er veel ontwikkelaars helpen om WordPress te verbeteren en uit te breiden. Helaas is WordPress niet alleen onder gebruikers populair, ook hackers richten zich steeds vaker op WordPress. Om kwaadwillenden buiten de deur te houden is het erg belangrijk om de veiligheid van je WordPress omgeving goed te verzorgen. Dit begint al met de eigen gebruikersgegevens en de bijbehorende wachtwoorden. Zorg voor een niet eenvoudig te raden wachtwoord.

Daarnaast kunnen beveiligingslekken ontstaan in de WordPress installatie of plugins die niet up-to-date zijn. Het uitvoeren van updates zorgt er daarom voor dat reeds bekende beveiligingslekken worden gedicht. Pronamic raadt om zo weinig mogelijk gebruik te maken van plugins die al te lang niet zijn bijgewerkt.

Snelheid: Houd uw website snel en toegankelijk

Een snelle website is prettig voor de bezoekers, maar ook zoekmachines hechten veel waarde aan een toegankelijke website. WordPress websites die al wat langer online staan kunnen te maken krijgen met ‘vervuiling’ van de database. Denk aan bewaarde revisies van pagina’s en berichten, of aan ongebruikte plugins die niet volledig zijn verwijderd. Besteed daarom tijdens WordPress onderhoudswerkzaamheden aandacht aan deze zaken. Ook het verwijderen of deactiveren van overbodige plugins kan de laadtijd van uw website aanzienlijk verbeteren. Schoon de lijst met plugins eens op en deactiveer of verwijder onnodige plugins. Dit komt de performance van je website ten goede, maar voorkomt ook dat je met oude ongebruikte plugins veiligheidsrisico’s loopt.

Up-to-date: Maak gebruik van de nieuwste mogelijkheden

Het updaten van uw WordPress omgeving doet u natuurlijk niet alleen vanuit snelheid- of veiligheidsredenen. Een belangrijke reden dat updates worden uitgebracht is dat het nieuwe mogelijkheden voor de gebruiker biedt. Nieuwe functionaliteiten die worden uitgerold zullen beschikbaar worden na het uitvoeren van updates. Ook WordPress zelf publiceert op regelmatige basis nieuwe versies. In deze nieuwe versies zijn vaak nieuwe functionaliteiten toegevoegd, of bestaande functionaliteiten verbeterd. Dit alles met als doel om de gebruiker een completer en beter beheersysteem te bieden voor de website.

Back-ups: Uw website content altijd veilig

Het kan iedereen gebeuren dat je een enorme fout begaat waardoor je volledige website niet meer werkt. Erg vervelend als je dan niet terug kan vallen op een backup. Backups op periodieke basis zijn niet alleen erg handig, het geeft u als website eigenaar ook een veilig gevoel dat uw website bestanden regelmatig worden veilig gesteld.

WordPress onderhoud uitbesteden of zelf doen?

Het updaten van WordPress omgeving en de bijbehorende plugins lijkt erg eenvoudig en kan simpelweg middels 1 druk op de knop. Het overgrote deel van de standaard updates gaat zonder problemen, toch wil nog wel eens gebeuren dat na een update uw website (deels) niet meer functioneert. Wilt u er zeker van zijn dat uw onderhoud geen schade aanbrengt aan uw website, besteed dan uw onderhoudswerkzaamheden uit aan Pronamic. Wij hebben veel ervaring met WordPress onderhoud en wij kunnen eventuele problemen snel en adequaat oplossen.

Bij onze WordPress onderhoudsabonnementen kunt u standaard gebruik maken van premium WordPress plugins zoals Gravity Forms en Akismet. Deze plugins houden o.a. spam weg van uw WordPress website. Hiermee bespaart u direct maar liefst zo’n € 77,-. Pronamic vindt een veilige WordPress omgeving belangrijk. Wij bieden onze WordPress onderhoudsabonnementen daarom tegen een scherpe prijs aan.

Altijd op de hoogte blijven?