Menu

Responsive design goed voor SEO

Martijn Duker 14 juni 2013

Is uw website goed leesbaar voor uw mobiele bezoekers? Het is niet geheel onverstandig om hier eens kritisch naar te kijken. Websites die goed leesbaar zijn op mobiele apparaten zullen in de toekomst waarschijnlijk beter scoren bij zoekmachines dan wanneer deze website niet geschikt gemaakt zou zijn voor mobiel.

Twee topmensen van het Search Team van Google (Yoshikiyo Kato and Pierre Far) kwamen deze week met de volgende verklaring:

To improve the search experience for smartphone users and address their pain points, we plan to roll out several ranking changes in the near future that address sites that are misconfigured for smartphone users.

Veel voorkomende fouten voor mobiele websites

Mobiele bezoekers die vanuit de zoekresultaten doorklikken naar een pagina/artikel worden automatisch doorgestuurd naar een standaard mobiele homepagina.  Een bezoeker wordt dus niet doorgestuurd naar de mobiele versie van de gewenste pagina.

server_attention_span

In bovenstaand voorbeeld wordt in ieder geval nog een mobiele webpagina getoond. Er zijn tegenwoordig ook nog erg veel websites die bij een bezoek middels een mobiel apparaat doodleuk enkel een error tonen omdat er geen mobiele site geladen kan worden.

Daarnaast zijn er ook nog fouten op het gebied van zoekmachine optimalisatie bekend. Duplicate content en het onjuist instellen van de canonical URL zijn veel voorkomende fouten bij losstaande mobiele websites.

User Experience als rankingsfactor van Google

Bij zoekmachine Google kijkt men tegenwoordig verder dan alleen de techniek, content en links van een website. De gehele gebruikerservaring van websites wordt tegenwoordig meegenomen in de algoritmes van Google. Vandaar dat in de toekomst meer gekeken gaat worden naar de leesbaarheid van websites op mobiele apparaten. Uiteindelijk zal dit moeten zorgen voor een gebruiksvriendelijker internet.

Responsive websites geschikt voor mobiele apparaten

Bij Pronamic adviseren we daarom onze klanten om te kiezen voor een website met een responsive design in plaats van een losse mobiele website. Een website met een responsive design past zich aan op basis van de schermresolutie van het gebruikte apparaat. Aan de hand van het gebruikte device en browser wordt de website in de juiste vorm getoond.

Websites met een responsive design passen naadloos aan bij de visie van Pronamic (en Google): Mensen optimaal van het web laten genieten.

Waarom responsive design goed is voor SEO

 • Gebruiksvriendelijk voor bezoekers
  Alle content van je website wordt goed getoond op verschillende mobiele apparaten en biedt dus een betere user experience van je website.
 • Geen zorgen om duplicate content en canonical URL issues
  Bij responsive design hoeft u zich geen zorgen te maken over duplicate content en canonical URL issues. Er bestaan geen 2 hoedanigheden van dezelfde site en dus heeft u geen problemen met duplicate content en hoeft u minder rekening te houden met canonical URL issues.
 • Geen problemen met redirects voor mobiele bezoekers
  In tegenstelling tot een losse mobiele website hoeven er bij een website met responsive design geen redirects ingesteld te worden naar de mobiele versie van de website. Een mobiele bezoeker krijgt de gewenste content op een juiste manier gepresteerd op het gebruikte apparaat.
 • Betere indexatie en informatie deling via Social Media
  Voor Google is het gemakkelijker om één URL te crawlen dan meerdere websites van het zelfde domein. Ook het delen van informatie via Social Media wordt een stuk simpeler en duidelijker, omdat een pagina van een responsive design website maar één URL kent.
 • Link building voor één website i.p.v. twee losse websites
  Linkbuilding is een enorm tijdrovend karwei. Het zou dan ook zonde zijn als alle tijd en energie die u investeert in het verkrijgen van backlinks niet bijdraagt aan de vindbaarheid van de mobiele versie van uw website. Wanneer u kiest voor een losstaande mobiele website is dit echter wel het geval. SEO en linkbuilding zullen weer vanaf scratch moeten worden opgepakt. Daarnaast is de kans dat een responsive website gedeeld wordt een stuk groter, omdat een gebruiker (onbewust) rekening houdt met de problemen die kunnen voordoen bij het delen van een losse mobiele website.

Meer weten over websites met een responsive design?

De ontwikkelingen op het gebied van responsive design volgen elkaar snel op en Pronamic kan er nog veel meer over vertellen. Nieuwsgierig? Neem dan vrijblijvend contact op en wij praten je graag bij.

Bekijk ook gerust enkele responsives websites die recentelijk door Pronamic zijn opgeleverd of bekijk deze website op uw mobiele apparaat.

1 reactie

 1. DIM Marketing

  Bedankt voor je post, vond het top om te lezen op de saaie zondagmorgen

Altijd op de hoogte blijven?