Menu

Penguin 2.0

Jan Lammert 5 juni 2013

Matt Cutts refereerde tijdens diverse congressen al aan de update maar nu is deze daadwerkelijk uitgevoerd. Penguin 2.0 is sinds 22 mei een feit. Aangezien er al flink over deze update werd gesproken, was de verwachting dat de gevolgen in de zoekresultaten behoorlijk te merken zouden zijn. Hoewel de update nog maar net van start is gegaan lijkt het volgens SeoMoz redelijk mee te vallen, zeker als je het vergelijkt met de eerdere grote updates. Overigens is het niet zo dat alles bij het oude blijft, op zijn eigen blog geeft Matt Cutts aan dat een flink aantal websites zeker de gevolgen van deze update merkt. Maar welke websites zijn getroffen?

Hieronder een korte analyse van de gevolgen van Penguin 2.0.

  • Spamwebsites. Het doel van Google met deze update is spamwebsites een lagere positie te geven in de zoekmachines. De koers die al werd ingezet bij de eerste update wordt tijdens versie 2.0 nog steviger ingezet; websites met onnatuurlijke linkprofielen zakken flink. Zorg daarom voor een natuurlijk en duurzaam linkprofiel.
  • Vervolgpagina’s. De eerste Penguin update concentreerde zich met name op een analyse van de beginpagina. Wanneer je voor de beginpagina een nette en duurzame zoekmachine strategie voerde maar bijvoorbeeld op je landingspagina’s niet dan had je geen last van de eerste Penguin update. Dat is nu gecorrigeerd, ook op andere pagina’s wordt een te spammerige linkstrategie niet gewaardeerd.

Bovenstaand de 2 belangrijkste zaken die tot nu toe opvallen. Valt best mee toch? Als het hierbij blijft dan zou je voorzichtig kunnen concluderen dat de nieuwe update niet zo ‘erg’ is als was verwacht. Daarbij blijft het wel interessant om te zien wat precies de gevolgen zijn voor de Nederlandse websites. In onze buurland Duitsland blijkt namelijk de update een stuk duidelijker merkbaar te zijn.

Tot slot, wil je nog meer weten over deze update of ben je benieuwd hoe de positie van een website kan worden verbeterd? Neem vrijblijvend contact op met Pronamic. Ben je trouwens nog een spamwebsite tegengekomen die toch nog door deze update is heengeglipt? Google geeft je sinds kort de optie om deze website te rapporteren.

Altijd op de hoogte blijven?