Menu

Multitaal en WordPress

Karel-Jan 26 mei 2013

Wanneer je een grotere doelgroep wilt bereiken loop je al gauw tegen het feit aan dat je je content in verschillende talen moet aanbieden. WordPress biedt hier uiteraard oplossingen voor. Er zijn verschillende plugins beschikbaar waarmee je van je WordPress omgeving een multitaal omgeving kan maken. Ook een multisite oplossing wordt in de praktijk veel toegepast. In deze blog behandel ik beide oplossingen.

WPML

Wij hebben verschillende oplossingen geprobeerd. Er zijn een aantal plugins die de multitaal functionaliteit mogelijk maken. De WPML plugin biedt de meeste mogelijkheden en werkt vrij eenvoudig. WPML is geen gratis plugin. De ontwikkelaars vragen een kleine bijdrage van 79 dollar. Het is de investering echter absoluut waard. Je krijgt veel voor je geld.

Standaard ondersteund de plugin meer dan 40 talen. De plugin maakt de gehele WordPress omgeving vertaalbaar. Met WPML kan je onder andere je pagina’s, berichten, custom post types, taxonomies en menu’s vertalen. Zonder deze uitgebreide vertaalmogelijkheden was de plugin ook niet zo succesvol geweest. In bepaalde gevallen kan dit echter ook nadelig werken. In de praktijk heb ik gemerkt dat bij grote en robuuste WordPress omgevingen het multitaal onderdeel vrij complex kan ogen.

Multisite

Een andere oplossing zou een multisite constructie zijn. In deze situatie maak je gebruik van één WordPress installatie die vervolgens bestaat uit verschillende omgevingen. Je kan eenvoudig switchen tussen de verschillende omgevingen. Deze functionaliteit is vanaf WordPress 3.0 beschikbaar. In feite is een multisite exact hetzelfde als een ‘normale’ WordPress installatie. Er zijn een aantal kleine verschillen. Zo is er de extra gebruikers rol ‘Super Administrator’ toegevoegd. Een gebruiker met deze rechten heeft toegang tot alle omgevingen binnen de multisite installatie. Er is daarnaast een extra Admin dashboard toegevoegd waar vanuit je alle omgevingen kan beheren. Daarnaast worden de plugins en thema’s gedeeld voor alle WordPress omgevingen.

Op de WordPress Codex website wordt stap voor stap beschreven hoe je een multisite netwerk aan kunt maken. Het grote voordeel van deze constructie tegenover een oplossing als WPML is dat je beide omgevingen gescheiden houdt en het beheer daardoor eenvoudiger blijft. Ook loop je minder het risico om tegen problemen aan te lopen bij het installeren van plugins. Niet elke plugin werkt namelijk naadloos met de WPML plugin.

Een nadeel van de multisite constructie is dat je niet eenvoudig direct een bericht of pagina aan kunt maken voor een andere taal. Je zult eerst moeten switchen naar de omgeving van de desbetreffende taal. Het is erg afhankelijk van de frequentie waarin content toegevoegd wordt of dit een nadeel zal zijn. Wij hebben dit nog nooit direct als belemmering gezien. Echter, dit is niet het enige wat speelt. In het geval van een webwinkel loop je al gauw tegen andere problemen aan. Stel je voor: Je maakt gebruik van WooCommerce waarbij je op beide omgevingen dezelfde producten aanbiedt. Logischerwijs wil je dat de voorraad geüpdate wordt als er een product verkocht wordt. Met een multisite omgeving gaat dit niet werken. We werken immers met twee verschillende omgevingen. Gelukkig is voor elk probleem een oplossing te bedenken. Zo hebben wij voor dit specifieke probleem de WooCommerce Stock Synchronisation plugin ontwikkeld.

Conclusie

Het is erg afhankelijk van de situatie welke oplossing het meest geschikt is. In de praktijk hebben wij gemerkt dat hoe complexer de website of webwinkel, hoe lastiger het werken is met WPML. Daarentegen kan bij kleinere WordPress omgevingen WPML weer een positieve invloed op de work-flow hebben. Kan je hulp gebruiken bij dergelijke vraagstukken? Pronamic helpt je graag in jouw keuze.

Altijd op de hoogte blijven?