Menu

WordPress plugins niet vermijden

Remco 24 december 2012

WordPress is afgelopen jaren enorm gegroeid en dit is ook terug te zien in het aantal beschikbare plugins. In de WordPress plugin directory zijn zo momenteel al 22.500+ WordPress plugins beschikbaar. Veel WordPress gebruikers maken hier dankbaar gebruik van en installeren regelmatig een plugin op hun WordPress website. Hierdoor komen er steeds meer WordPress websites met 50 of meer actieve plugins.

Afgelopen maanden zijn we daardoor regelmatig WordPress websites tegen gekomen met problemen waarbij ook veel plugins geactiveerd worden. Vaak wordt dan de schuld gegeven aan het aantal geactiveerde plugins, WordPress specialisten denken al snel dat dat nooit goed kan zijn. Toch is dit naar mijn idee niet terecht, het gebruik maken van veel WordPress plugins hoeft geen enkel probleem te zijn. Ook hoeven veel geactiveerde plugins geen groot effect op de snelheid van een website te hebben.

Toch kom ik steeds vaker berichten tegen van WordPress specialisten waarin geschreven wordt dat plugins vermeden moeten worden. Plugins zouden onnodige scripts inladen, conflicten veroorzaken met andere functionaliteiten en de kans op fouten na een update is groot. Zo zouden functionaliteiten zoals social media buttons, maatwerk bericht typen, afbeeldingen slideshows, Google Maps, etc. ook wel zonder een plugin gerealiseerd kunnen worden.

In plaats van het werken met plugins zouden deze functionaliteiten ingebouwd moeten worden in een WordPress thema. Hierdoor komen we ook steeds vaker thema’s tegen die volgebouwd zijn met allerlei verschillende functionaliteiten. We merken echter bij Pronamic dat het in veel gevallen toch prettiger werkt om functionaliteiten te verdelen over plugins. Op die manier kunnen we een website en bijbehorende functionaliteiten eenvoudiger up-to-date houden.

Daarom vermijden we bij Pronamic geen WordPress plugins en schrikken we niet van 50 of meer geactiveerde plugins. Wel gaan we heel zorgvuldig om met het installeren en activeren van plugins, zo houden we een lijst bij van plugins die we vertrouwen. Collega Karel-Jan heeft in de artikelen “5 must have WordPress plugins” en “5 must have WordPress plugins – Deel 2” hier al een aantal van uitgelicht.

6 reacties

 1. Helemaal mee eens. Maar ik zie regelmatig issues met plug-ins die nodeloos eigen jquery versies libs laden.
  Daardoor werkte met wp 3.5 ineens mijn admin interfaces niet goed meer. Dus nu google cdn standaards libs plugin geïnstalleerd om het draaiende te krijgen… En ging weer ok ;-) Tip van de week.

  • Gelukkig zijn er ook heel veel plugins en thema’s die wel gebruik maken van de jQuery bibliotheek die bij WordPress meegeleverd wordt. Het hoeft dus een reden zijn om WordPress plugins te vermijden.

 2. Het probleem is dat plugins vaak de core functionaliteit van WordPress dupliceren. Waarom zou je niet gewoon gebruik maken van de functionaliteiten die al beschikbaar zijn? Bijvoorbeeld het laten zien van de laatste x aantal berichten.

  • Het is inderdaad niet nodig om plugins te gebruiken voor functionaliteiten die al in WordPress zitten. Voor functionaliteiten die echter niet in WordPress zitten kunnen plugins echter goed van pas komen.

 3. Ik vind 50 plugins extreem!
  Ik maak te vaak mee dat bij het updaten iets niet goed gaat. Laatst een bug oplossen met iDEAL tot een update van WOW-slider die alle foto’s verwijderde.
  Ik ben daarom een beetje bang voor plugins en gebruik er maximaal 6.

  • Hoe meer plugins hoe groter de kans dat er wat fout gaat. Dat hoeft echter geen reden zijn om plugins te vermijden.

   Zodra er iets fout gaat bij een update proberen we altijd te achterhalen waardoor dit werd veroorzaakt. Door plugin en thema ontwikkelaars te wijzen op deze fouten kunnen ze er voor zorgen dat problemen in de toekomst niet weer ontstaan.

   We merken dat we hierdoor zelf betere WordPress thema’s en plugins zijn gaan ontwikkelen, maar ook dat het doorvoeren van updates steeds vaker zonder problemen lukt.

Altijd op de hoogte blijven?