Menu

WordPress 3.5: De belangrijkste updates

Leo 10 december 2012

Als alles goed gaat zal morgen rond 18:00 uur Nederlandse tijd, WordPress 3.5 beschikbaar komen. Met deze nieuwe versie van WordPress worden veel bugs opgelost en worden diverse wijzigingen doorgevoerd. In dit artikel de belangrijkste punten op een rij.

Nieuwe media uploader

De belangrijkste en het meest zichtbare is de update van de media uploader. Dit onderdeel van WordPress is lange tijd nauwelijks gewijzigd en was toe aan een update. De interface is compleet vernieuwd. Zo staat er nu een echte buttom ‘Media toevoegen’. Belangrijker nog vind ik de nieuwe weergave van de uploader zelf. Alles is een stuk eenvoudiger gemaakt. Dit is dus erg fijn nieuws voor de minder ervaren WordPress gebruikers.

Screenshot nieuwe media uploader

Nieuw welkom scherm

Sinds versie 3.4 werd er een nieuw welkom scherm getoond met informatie over de WordPress versie en de ontwikkelaars ervan. In 3.5 is deze pagina weer iets gewijzigd waardoor het nu overzichtelijker is en nieuwe WordPress gebruikers krijgen direct een aantal tips om wegwijs te worden in de beheeromgeving van WordPress.

Screenshot welkom pagina

Eenvoudig favoriete plugins installeren

Karel-Jan schreef onlangs al twee blog berichten over onze favoriete plugins. Vanaf nu is het mogelijk om deze plugins al vanuit de wp-admin plugin pagina te installeren op je website. Wanneer je een account hebt op wordpress.org kun je plugins markeren als favoriet, die dan vervolgens in de wp-admin verschijnen, zodat je heel eenvoudig deze plugins kunt installeren op jouw website. Dit is in het bijzonder erg handig voor ontwikkelaars die veel websites beheren.

Screenshot favoriete plugins

Nieuw thema: Twenty Twelve

WordPress staat er o.a. bekend om dat je binnen enkele minuten een website online kunt hebben staan. Dit kan doordat er een standaard thema wordt meegeleverd. Met versie 3.5 zal er een nieuwe standaard thema worden meegeleverd, namelijk ‘Twenty Twelve’. Een ‘clean’ thema die door de style-bewerker van WordPress eenvoudig is aan te passen naar jouw smaak. Daarnaast is dit thema ook het eerste standaard thema van WordPress dat responsive is, en dus ook geöptimaliseerd voor mobiele apparaten.

Screenshot Twenty Twelve thema

Update naar nieuwe versie

Met deze nieuwe versie wil ik je dan ook adviseren om je WordPress installatie te updaten. Heb je hier geen verstand van? Vraag dan bij je webontwikkelaar om dit voor je te regelen. Bij Pronamic zullen wij de sites die wij beheren komende periode dan ook allemaal gaan bijwerken naar versie 3.5. Dit verbeterd niet alleen de veiligheid van de websites, maar zorgt er ook voor dat onze klanten eenvoudiger hun website kunnen gaan beheren. Win-win situatie dus.

3 reacties

 1. Hallo daar.

  Ik heb een winkel draaiend op Woocommerce met de Pronamic iDeal voor Woocommerce plugin. Ik heb de site geupdate naar 3.5, en de iDeal plugin zorgde voor een crash van de site. Verwijderde ik de plugin via FTP, dan draaide de site wel, alleen uiteraard zonder iDeal.

  Gelukkig had ik een backup van de hele site, dus was ik weer up and running op 3.4.2.

  Ik gebruik de versie van de WP repository (1.0) zonder licentie met de Mollie – iDeal Basic configuratie.

  Ben ik de enige met dit probleem? Zo niet, enig idee wanneer de plugin wordt aangepast?

  Alvast bedankt!

  Robin Roelofsen

Altijd op de hoogte blijven?