Menu

Webfonts, de copyrights

Karel-Jan 11 september 2012

De volledige acceptatie van @font-face heeft veel voordelen voor het gebruik van fonts op het web. Het is hierdoor erg eenvoudig om niet-standaard fonts voor je website te gebruiken. In de praktijk wordt dit ook erg veel gedaan. Het is echter niet toegestaan om zomaar elk font te gebruiken. Aan veel fonts kleven namelijk copyrights. In de praktijk merk ik dat er nogal wat verwarring is over het fontgebruik bij websites.

Voor de fonts op je eigen computer is het over het algemeen duidelijk. Deze hebben een copyright en mogen zonder licentie niet met andere computers gedeeld worden. Voor drukwerk is dit geen probleem omdat je het font niet met anderen deelt. Op het web is dit een ander verhaal, daar wordt het font namelijk wel gedeeld met anderen. Om toch niet-standaard fonts op het web te gebruiken waren een aantal jaar geleden de volgende oplossingen voor handen:

  • Van alle teksten een afbeelding maken
  • Gebruik maken van technieken als sIFR
  • De gebruiker het desbetreffende font laten kopen en installeren

Deze oplossingen zijn tegenwoordig echter niet aan te raden omdat ze ofwel achterhaald zijn of in de praktijk simpelweg niet werkbaar zijn. Het gebruik van gratis fonts is daarom in veel gevallen een erg goed alternatief. Font directories als Google fonts en FontSquirrel bieden een groot scale hoogwaardige fonts. Maar wat als je nu wel een betaalde font wilt gebruiken?

WOFF zou de oplossing moeten zijn, maar blijkt nog niet voldoende waterdicht te zijn om aan de voorwaarden van de font leveranciers te voldoen. Om te kunnen voldoen aan de copyrights is de komst van een derde partij onontkoombaar. Er zijn namelijk een aantal partijen die contracten met de font leveranciers hebben afgesloten waardoor je de fonts wel kunt gebruiken. Veel gebruikte font distribiteurs zijn:

Door een account bij één van deze partijen af te sluiten kan je op een rechtmatige manier gebruik maken van veel fonts.

Lees ook:

De Toekomst van webfonts
@font-face op de juiste manier toegepast
WOFF, het nieuwe webfont formaat

Altijd op de hoogte blijven?