Menu

Facebook fanpagina beheren, vijf vernieuwingen

Leo 5 juli 2012

Facebook heeft recentelijk diverse wijzigingen doorgevoerd voor beheerders van fan-/bedrijfspagina’s. Hiermee maakt Facebook het de beheerders gemakkelijker om de pagina te beheren en geeft het hen ook meer vrijheid in de naamgeving van de pagina’s. In dit artikel vier wijzigingen en de nieuwe iPhone app voor Facebook Pagina’s.

Rollen Facebook beheerders

Het beheren van pagina’s kon voorheen al door meerdere personen worden gedaan. Een minpuntje was alleen het ontbreken van verschillende beheerdersrollen. Sinds juni heeft Facebook vier rollen toegevoegd. Het is nu mogelijk aan te geven of een beheerder een Manager, Maker van inhoud, Moderator, Adverteerder of Analist van statistieken is. Doordat nu aangegeven kan worden welke rol een beheerder heeft, kan bijvoorbeeld makkelijker een externe (online marketing) partij worden toegevoegd als beheerder, zonder dat zij alle rechten hebben voor de pagina.

Schakelen tussen profiel en pagina

De eerste wijziging die mij afgelopen week opviel was de vereenvoudigde manier om te schakelen tussen je persoonlijke profiel en de pagina. Wanneer de beheerder de pagina bezoekt krijgt hij/zij bovenin een extra blauw ‘Modus’ balkje met de melding “Je plaatst inhoud, reageert op inhoud en vindt dingen leuk als Leo Oosterloo — Wijzigen in Pronamic”. Je kunt nu met 1 klik schakelen om namens de pagina berichten te plaatsen en te reageren.

Wijzigen naam van pagina

Het is sinds kort ook mogelijk om de naam van een pagina te wijzigen. Voorheen was dit namelijk niet mogelijk en moest je bij bijvoorbeeld een naamwijziging van je bedrijf een nieuwe pagina aanmaken. Bij de instellingen en vervolgens ‘Algemene gegevens’ staat nu de optie ‘Gebruikersnaam’, waar je kunt aangeven dat je de korte/mooie facebook-url wilt wijzigen.

Berichten inplannen

Sinds de introductie van de Facebook Timeline was het mogelijk om berichten in de geschiedenis te plaatsen. Behaalde mijlpalen of de datum van oprichting van jouw bedrijf kun je plaatsen op momenten dat deze plaatsvonden. Begin juni 2012 heeft Facebook deze functie uitgebreid met de mogelijkheid om berichten in de toekomst te plaatsen. Deze berichten zullen dan zichtbaar worden zodra de ingeplande datum wordt bereikt. Deze ingeplande berichten kunnen worden beheerd/teruggevonden in de activiteitenlog van de Facebook pagina.

iPhone app: Facebook pagina manager

In mei van dit jaar heeft Facebook een aparte app gelanceerd voor het beheren van Facebook pagina’s. Deze was alleen nog niet verkrijgbaar in de Nederlandse App Store, maar hier is sinds 27 juni 2012 verandering in gekomen. De Facebook Pages Manager is er speciaal op gericht om het beheer van pagina’s vanaf de iPhone te versimpelen. Je kunt één of meerdere pagina’s beheren en de app heeft verder o.a. volgende functies:

  • Plaats updates en foto’s en reageer op reacties namens jouw pagina’s;
  • Bekijk en reageer op privé berichten;
  • Ontvang direct notificaties van de laatste activiteiten op jouw pagina’s;
  • Bekijk de laatste statistieken van jouw pagina’s, inclusief de checkins.

Voor mij als beheerder van meerdere pagina’s zijn dit vijf handige wijzigingen die mij helpen de pagina’s beter en sneller te beheren. Persoonlijk vind ik de optie van het snel schakelen tussen profiel en pagina erg prettig en hier zullen veel beheerders erg blij mee zijn. Wat zijn volgens jou recentelijk doorgevoerde wijzigingen aan Facebook die het beheer van (fan)pagina’s gemakkelijker hebben gemaakt?

1 reactie

  1. Handig, wist ik nog niet! Voor grotere bedrijven zal de functie om rollen toe te kennen ook zeker toegevoegde waarde hebben.

Altijd op de hoogte blijven?