Menu

Google Pinguïn update

Jan Lammert 25 juni 2012

Mijn collega Martijn Duker was er in augustus rap bij met zijn eerste melding over de Panda Update van Google. Het is inmiddels al een tijdje geleden dat deze update is doorgevoerd en Google heeft inmiddels al een nieuwe update uitgevoerd. Deze update wordt door de Google Pinguïn update genoemd. In eerste instantie stond deze update ook bekend als de Titanic update of webspam update. Deze nieuwe update heeft minder verstrekkende gevolgen dan de Google Panda update maar ook bij deze update is het wel goed om even stil te staan bij de consequenties die het kan hebben voor je website.

Wat was ook alweer de Google Panda update?

Om te weten wat de gevolgen zijn van de Google Pinguïn update is het goed om eerst een stapje terug te gaan en stil te staan bij de Panda update. Martijn heeft in zijn artikel, Google Panda Update: Vernietigend voor uw rankings?, uitgebreid geschreven over de Panda update. Kort samengevat was de Google Panda bedoeld om kwalitatief slechte websites zoals linkfarms lager te laten scoren. Dit werd bereikt door het algoritme uit te breiden. Voortaan werd er bijvoorbeeld meer gelet op unieke content.

Waarom nog een update?

De Google Panda update heeft zich met name gericht op websites met kwalitatief slechte inhoud. De nieuwe update richt zich op websites die in principe kwalitatief van een prima niveau kunnen zijn maar die wel over geoptimaliseerd zijn voor de zoekmachines. Websites die over geoptimaliseerd zijn bevatten teveel zoekwoorden in bijvoorbeeld paginatitels of in ankerteksten. Dergelijke over geoptimaliseerde pagina’s kunnen pagina’s met in potentie betere content overtreffen. Dat wil Google tegengaan. Google wil namelijk kwalitatieve content zo hoog mogelijk laten scoren.

Waar moet ik op letten na de Google Pinguïn update?

Wanneer je naar je website kijkt moet je kritisch nadenken of de bezoeker baat heeft bij je wijzigingen of dat je een wijziging voornamelijk hebt gedaan om hoger te komen bij de zoekmachines. Google zal proberen deze truukjes namelijk niet belonen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere punten waar je op moet letten:

  • Heb je in het verleden paginatitels, meta zoekwoorden of descripties handmatig toegevoegd? Controleer dan of je niet een te grote hoeveelheid hebt toegevoegd.
  • Kijk kritisch naar onderdelen van je website die automatisch content genereren zoals een tagcloud. Er is een kans aanwezig dat Google dit negatief gaat waarderen. Is het van meerwaarde voor de bezoeker dan is het prima maar is het alleen om zoekmachine technische redenen toegevoegd dan verwijderen.
  • Landingspagina’s. Google gaat kritischer kijken naar het gebruik van landingspagina’s. Het gebruik van landingspagina’s hoeft niet slecht te zijn maar Google gaat er wel kritischer op letten. Met name landingspagina’s die alleen maar gaan over één specifiek zoekwoord krijgen een slechte beoordeling van Google.

Wat zijn de gevolgen van deze Google Pinguïn update?

De gevolgen van deze update zal minder merkbaar zijn dan die van de Panda update. Sommige websites kunnen de update echter wel flink merken. Mocht dit het geval zijn (zowel positief als negatief) neem dan contact met mij op of meld het in de reacties. Ik vind dat interessant om te weten. Voor de klanten van Pronamic verwacht ik over het algemeen alleen positieve gevolgen. Wij volgen de laatste jaren een duurzame strategie bij zowel het verwerven van inkomende links als bij het genereren van content. Deze strategie lijkt alleen maar beloond te worden.

1 reactie

  1. Martijn Duker

    Een andere reden om gewoonweg goede teksten te schrijven (niet over geoptimaliseerd) is de verhoogde kans op verspreiding van je bericht via Social Media.

    Een goed te lezen tekst wordt eerder gedeeld via Social Media dan een tekst die volledig is volgestopt met zoekwoorden en enkel als doel heeft te scoren in zoekmachines.

    Juist deze deelbaarheid van berichten wordt steeds belangrijker. De verwijzingen vanuit Social Media hebben directe impact op de rankings van een website of pagina. De invloed van Social Media op de zoekresultaten gaat dan ook een steeds belangrijkere rol spelen.

Altijd op de hoogte blijven?