Menu

Betrouwbare e-mail vanuit WordPress

Leo 9 mei 2012

Als eigenaar van een webwinkel wil je geen klanten mislopen omdat e-mails verzonden vanuit de website niet aankomen bij de ontvanger. Het is daarom belangrijk om een betrouwbare oplossing te hebben voor het versturen van e-mails. Standaard maakt WordPress gebruik van PHP Mail voor het versturen van e-mails.

In veel gevallen is dit voldoende maar ik zie ook regelmatig berichten voorbij komen van gebruikers die een e-mail niet hebben ontvangen. Dit valt alleen niet te controleren. Hoe kun je controleren of een e-mail wel aankomt bij de gebruiker? Maak gebruik van een externe dienst als PostMark, SendGrid of Mandrill. In dit artikel neem ik de laatst genoemde als voorbeeld.

Ik ben als vrijwilliger betrokken bij het tienerweekend Square. Voor dit weekend moeten deelnemers zich opgeven via de website. Wanneer iemand zich opgeeft krijgt de administratie en de deelnemer een bevestiging hiervan. Het is dus belangrijk dat deze e-mails ook daadwerkelijk aankomen bij de ontvangers. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van Mandrill. Bijkomend voordeel van deze dienst is dat ik kan zien of een e-mail is aangekomen en of de ontvanger op een linkje in de mail heeft geklikt.
Mandrill is een dienst van email-marketing bedrijf MailChimp. Met meer dan 1.000.000 klanten een grote en betrouwbare partij. MailChimp richtte zich tot voor kort enkel op het versturen van email-nieuwsbrieven, maar onlangs is daar Mandrill bij gekomen.

Voordelen van een externe e-maildienst

Er zijn drie specifieke redenen te noemen waarom je gebruik zou moeten maken van een externe e-maildienst:

  • Ten eerste zijn de servers van deze partijen er speciaal op gericht om e-mails te versturen;
  • Ten tweede hoef jij er niet voor te zorgen dat jouw e-mailserver wel online is of goed werkt;
  • Ten derde geven deze diensten duidelijk statistieken over de verzonden, ontvangen en de doorkliks per e-mail.

WordPress in combinatie met Mandrill

Wil je gebruik maken van Mandrill dan moet je eerst een account bij hen aanmaken en bewijzen dat jij eigenaar bent van het domein van waaruit je wilt gaan mailen. Vervolgens zijn er twee manieren om Mandrill met WordPress te combineren:

  1. Via SMTP instellingen;
  2. Via de Mandrill API.

Om gebruik te maken van de SMTP instellingen wil ik je adviseren om de WP mail SMTP plugin te installeren en vervolgens de instructies van Mandrill te volgen.

Wil je gebruik maken van de Mandrill API dan raad ik de WPMandrill plugin voor WordPress aan. Je hoeft hiervoor enkel een API sleutel voor aan te maken en deze in te voeren bij de instellingen van de plugin. Voordeel van deze plugin is ook dat je de statistieken vanuit Mandrill direct in jouw WordPress omgeving kunt bekijken.

Instellen van DKIM en SPF

Om de externe e-maildienst, in dit geval Mandrill, nog beter aan te laten sluiten bij jouw website kun je twee DNS instellingen wijzigen bij jouw server. Deze zogenaande DKIM en SPF records geven aan dat jouw website de afzender is van de e-mails. Dit verkleint de kans dat verzonden e-mails als SPAM worden gemarkeerd.

De bewuste gegevens van de DKIM en SPF records staan vaak duidelijk vermeld in jouw account van de betreffende e-maildienst.

Hulp nodig

Wil je meer informatie over dit onderwerp of hulp bij het instellen van een e-maildienst als Mandrill, SendGrid of PostMark, neem dan contact met ons op.

Altijd op de hoogte blijven?