Menu

Ontwikkelingen webdesign 2012

Karel-Jan 2 april 2012

Als designer en front-end ontwikkelaar word ik dagelijks geconfronteerd met allerlei noviteiten en interessante ontwikkelingen. In deze blog wil ik de meeste interessante ontwikkelingen met jullie delen. Geen lijst met voorspellingen wat komen gaat, maar ontwikkelingen die nu spelen en alleen maar een grotere rol zullen gaan spelen.

HTML5, CSS3 en jQuery

Vanaf 2010 werd HTML5 en CSS3 al mondjesmaat gebruikt en toegepast. In 2012 gaan deze ontwikkelingen alleen maar een grotere rol spelen. Was het in 2011 nog een excuus om HTML5 en CSS3 niet te gebruiken vanwege de beperkte browser compatibiliteit, in 2012 spelen deze issues al een veel kleinere rol.

Voeg jQuery aan HTML5 en CSS3 toe en je hebt alle tools om een geweldige website te bouwen. Het is de ideale combinatie om je gebruikers een nog betere gebruikerservaring te bieden. Overigens valt het mij op dat veel websites HTML5 nog in beperkte mate of helemaal niet gebruiken. 2012 is wat mij betreft het jaar om af te stappen van oude standaarden en verder te gaan met de nieuwe.

Eenvoud

Binnen webdesign is men altijd op zoek naar oplossingen en ideeën om een web interface gebruiksvriendelijker te maken. In 2012 zie ik hierin een duidelijke verschuiving naar designs die zich onderscheiden door eenvoud. Grote portal-achtige websites worden steeds vaker getransformeerd naar cleane designs die een bepaalde eenvoud uitstralen. Overigens staat eenvoud absoluut niet synoniem voor gebruiksvriendelijkheid.

Ik ben altijd al een voorstander van eenvoud geweest. Waarom zaken ingewikkelder maken dan ze zijn? In 2012 zullen steeds meer websites overstappen naar een dergeljk intuïtief design. Veel wit, grote koppen en veel tussenruimte. Dergelijke websites worden over het algemeen niet alleen gebruiksvriendelijker bevonden maar zijn vaak sneller en het maakt het voor de ontwikkelaar eenvoudiger om de website te optimaliseren voor andere apparaten en resoluties.

Responsive design

In 2011 werd er veel over responsive design gesproken en geschreven. 2012 is het jaar waar deze techniek steeds vaker toegepast zal worden. Met responsive design kan je een website optimaliseren voor verschillende schermresoluties. De website past zich automatisch aan, aan de grootte van het scherm. Op deze manier kan je de gebruiker voor verschillende apparaten de best mogelijke gebruikerservaring bieden. Op een relatief eenvoudige manier kan je je website op deze manier optimaliseren voor bijvoorbeeld smartphones, tablets en netbooks.

Door de groei aan diversiteit van soortgelijke apparaten is het in veel gevallen te kostbaar om voor elke resolutie een aparte website te maken. Daarentegen moet wel gezegd worden dat voor bepaalde websites responsive design niet de meest logische oplossing is. Pas responsive design toe om de gebruiker de beste gebruikerservaring te bieden en niet omdat je responsive design wilt gebruiken omdat het innovatief is. In veel gevallen kan je bijvoorbeeld beter meer tijd investeren in het sneller maken van je website dan deze responsive te maken. Een snelle website draagt bij aan een betere gebruikerservaring.

Snelheid website

Ik noemde het hiervoor al even. Een snelle website draagt bij aan een goede gebruikerservaring. Het sneller maken van je website speelt al jaren. In 2009 schreef ik hier al een artikel over. In 2012 blijft dit een grote rol spelen. Gebruikers willen snel de gewenste informatie vinden. Met name door de grote opkomst van mobiel gebruik, speelt dit een grotere rol dan ooit.

Ik merk het bij me zelf ook, ik heb het geduld niet meer om lang te wachten voordat een website geladen is. Dit is overigens niet alleen het geval bij websites. Ik open veel van mijn apps op mijn 5-jaar oude iPhone 3s niet meer, simpelweg omdat de apps te traag zijn. Er zijn verscheidene manieren waarmee je de snelheid van je website kan optimaliseren. Binnen WordPress zijn er bijvoorbeeld een aantal plugins beschikbaar die je op weg kunnen helpen zoals de W3 Total Cache plugin. Daarnaast speelt de compressie van afbeeldingen, javascript bestanden en de opbouw van de website natuurlijk een grote rol. Mijn collega Martijn Duker schreef ook al een artikel over het sneller maken van je website.

Open Source CMS

Steeds meer bedrijven stappen over naar open source. Waarom veel geld betalen voor een duur enterprise CMS terwijl er betere goedkopere open source varianten beschikbaar zijn? We hebben dit jaar al een groot aantal websites om mogen zetten naar WordPress.

Deze partijen stappen over op open source omdat er vaker updates beschikbaar zijn, de kosten lager zijn en ze niet afhankelijk zijn van de webbouwer. Met oog op het feit dat WordPress het grootste CMS is, is dit een logische ontwikkeling. Pronamic heeft veel ervaring met het overzetten van websites naar WordPress. Wilt u ook overstappen? Neem even contact met ons op.

Mobiele websites zullen blijven groeien

Mobiele websites boeken steeds meer terrein. Native web applicaties zullen uiteindelijk plaats moeten maken voor deze ontwikkeling. Dat blijkt onder andere uit een uitspraak van Jacob Nielsen. Mobiele browsers zullen steeds meer mogelijkheden krijgen, waardoor je de gebruiker een nog betere gebruikerservaring kan bieden.

In het artikel ‘Mobiele website of mobiele app‘ geef ik al een kritische noot over het gebruik van mobiele apps vs mobiele websites. Mobiele apps zullen blijven groeien, maar het aantal mobiele websites zal nog harder groeien. Door de groei van het aantal verschillende apparaten met verschillende IOS’en wordt het uiteindelijk te kostbaar om overal apps voor te ontwikkelen. En waarom een ‘offline’ applicatie gebruiken als we het realtime online aan kunnen bieden? Javascript frameworks als jQuery Mobile bieden al erg veel mooie functies om mobiele websites te bouwen.

Altijd op de hoogte blijven?