Menu

Zoekmachine marketing trends 2012

Jan Lammert 16 januari 2012

Zoekmachine marketing is een vakgebied dat constant in beweging is. Trends en nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. U als klant zit daarom te wachten op een online marketingbureau die vastberaden aan de slag gaat voor u. Uiteraard zijn wij zo’n bureau.

Eenmaal per jaar laat ik mij echter ook van mijn zwakke kant zien, niet alleen voorspel ik de zoekmachine marketing trends voor 2012 maar link ik ook rechtstreeks naar mijn zoekmachine voorspellingen van 2011 en 2010. Niet alle voorspellingen zijn uitgekomen maar dat biedt alleen perspectief voor het komende jaar. Daarom 5 voorspellingen voor het jaar 2012.

  1. Video. Zoekmachine optimalisatie specifiek voor de video had vanwege de relatief lage kosten en de eenvoud al een lichte voorkeur. Deze voorkeur gaat bij mij alleen maar toenemen. Het vele gebruik van tablets maar ook de opkomst van smart TV zorgt ervoor dat internetters alleen maar meer video’s gaan bekijken in 2012. Vergeet daarbij niet dat met behulp van YouTube Analytics de gegevens ook beter meetbaar zijn.
  2. Unieke content. Kunt u het zich nog herinneren? Dan zocht u op een speciale zoekterm en moest u zich eerst door allemaal linkfarms heen worstelen. Sinds de Panda update(s) is voor de consument het zoeken weer een stuk fijner geworden. Begin 2012 zet deze trend zich verder door. Voor mensen met unieke content op hun website absoluut goed nieuws.
  3. Social media en ROI is een combinatie die niet veel voorkomt. Mijn verwachting is dat dit in 2012 wel een keer kan gaan veranderen. Niet zozeer om de social media zelf maar ook om de externe links die ze genereren. Deze externe links gaan volwaardig meetellen en vormt een serieuze indicatie factor. In de staart van 2011 kregen we daar al een leuk voorproefje van te zien doordat Google de externe Facebook comments begon te indexeren. Dat is echter nog het begin. In 2012 zullen we hier nog veel meer van zien. Ook in relatie tot Google+.
  4. Google+. Over Google+ wordt veel geschreven en vaak niet in positieve zin. Als ik de trendwatchers mag geloven dan blijft Google+ een minimale rol spelen. Deze gedachtegang kan ik volgen omdat ik zelf ook moeite heb om klanten de meerwaarde van Google+ uit te leggen. Ik kan me echter niet voorstellen dat Google niet leert van haar fouten die in het verleden zijn gemaakt met Orkut en Google Wave. Google+ zou ik daarom niet meteen willen uitvlakken. Vergeet niet dat Google een enorm budget en publiek heeft. Daarnaast kunnen er interessante dwarsverbanden ontstaan. Ik kan me goed voorstellen dat in de toekomst Google Adwords advertenties kunnen worden beoordeeld. De advertenties met de meeste likes zijn dan het goedkoopst. En als bedrijven goedkoper kunnen adverteren dan gaan ze dat zeker doen. Zelfs als ze daardoor indirect promotie maken voor Google+.
  5. De hype van 2012? Persuasion. Geen goed lijstje zonder een hype en ik zou mijn geld zetten op persuasion. De voortekenen zijn goed: een Engelstalige term en op dit moment is er nog geen Nederlandse Wikipedia pagina over. Persuasion is een vorm van sociale beïnvloeding zowel offline als online. Zeker in combinatie met social media heeft persuasion een grote toekomst. Zo kan een artikel of product met de meeste likes op de website een prominente plek krijgen of vermeld je prominent de Facebook comments van andere mede-consumenten bij het betreffende product. Niks mis mee en wat mij betreft ook logisch. Ik zou het daarom eerder gezond boerenverstand willen noemen dan persuasion.

Tot zover mijn voorspellingen voor 2012. Weet jij nog een leuke trend of hype die we in 2012 kunnen verwachten? Reageer gerust, hoe meer reacties, hoe beter. Ik wens je in ieder geval een verwachtingsvol 2012 toe!

Altijd op de hoogte blijven?