Menu

Effectief online doneren

Jan Lammert 16 december 2011

Door nieuwe, technologische ontwikkelingen en misschien mede door de bezuinigingen van de overheid, is er een duidelijke trend zichtbaar dat steeds meer goede doelen online vragen om een donatie. Volgens mij een terechte en logische ontwikkeling want waarom offline wel vragen om een donatie en online niet? Toch kom ik nog weinig echt goede initiatieven tegen.

Meestal beperkt het zich tot een standaard link naar een iDEAL of PayPal button of de standaard integratie van geefgratis.nl. Volgens mij laat de gemiddelde charitatieve organisatie online aardig wat geld liggen. Aan de hand van een aantal nationale en internationale cases en van het onderzoek Koen van Vliet hierbij 5 praktische tips om de effectiviteit van online doneren te verhogen:

  1. Creëer urgentie. Volgens een artikel van Bekkers en Wiepking zijn er in totaal 8 redenen waarom men wil doneren namelijk: urgentie, verzoek om te doneren, kosten en baten, altruïsme, reputatie, psychologische baten, normen en waarden en effectiviteit. Urgentie vind ik daarbij verreweg de belangrijkste reden en deze moet ook duidelijk vermeld staan op de donatiepagina. In één oogopslag moet het duidelijk zijn waarom men nu moet doneren. Als men online wil doneren dan wil men graag kiezen voor een specifiek project of persoon. De donatieperiode moet daarbij duidelijk afgebakend zijn.
  2. Eenvoud. Doneren is niet altijd een bewuste keuze. Vaak heeft het ook te maken met emotie. Zorg er daarom voor dat de route naar doneren zo kort mogelijk is. De module van Geefgratis.nl zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen snel online kunnen doneren. Ook de iDEAL plugin van Pronamic in combinatie met Gravity Forms kan ik als effectief en goedkoop middel van harte aanbevelen.
  3. Gebruik social media. Online doneren is fijn maar als diegene ook online als ambassadeur wil optreden dan is dat nog beter. Zorg er daarom voor dat nadat er een online donatie heeft plaatsgevonden er mogelijkheden zijn om de boodschap online te delen via Social Media.
  4. Persoonlijk. Eén van de succesvolste manieren om geld te verzamelen is nog altijd het ouderwetse huis-aan-huis collecteren. Een reden van dit succes is de persoonlijke benadering. Ook via het internet is een persoonlijke benadering mogelijk. Sluit een bedankmail bijvoorbeeld persoonlijk af en communiceer op de website op persoonlijk niveau. Dus niet vanuit organisatie naar persoon maar van persoon tot persoon. Wellicht is het mogelijk dat de initiatiefnemer of degene die de hulp ontvangt via een webvideo een oproep plaatst.
  5. Zorg voor een follow-up. Juist het internet biedt kansen om op een hele gerichte en persoonlijke wijze te communiceren. Maak hier optimaal gebruik van. Vraag de gever bijvoorbeeld om lid te worden van de nieuwsbrief die specifiek over het project verteld waarvoor hij geld heeft gegeven.

Uiteraard zijn er nog meer manieren te verzinnen om online het maximale rendement te behalen. Zowel voor goede-doelen organisaties maar ook voor kerken en politiek. Benieuwd naar onze ideeën? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Altijd op de hoogte blijven?