Menu

iOS5: Safari Mobile verbeterd

Karel-Jan 7 november 2011

Als je een iPhone, iPad of iPod Touch hebt is het je vast niet ontgaan, in oktober is iOS5 gelanceerd. Hoogstwaarschijnlijk heb je ook al geupdate. Met de komst van dit nieuwe OS zijn er ook een aantal noemenswaardige verbeteringen in Safari Mobile aangebracht. In deze blog wil ik hier kort bij stil staan.

position:fixed

De CSS declaratie position:fixed werkt nu ook op iOS5. Wat mij betreft een mooie toevoeging. Met behulp van de ‘fixed’ waarde kan je elementen als het ware vast zetten op het scherm. Ideaal voor bijvoorbeeld een navigatie element.

overflow:scroll

Net als position:fixed werkt nu ook overflow:scroll in de nieuwe Safari Mobile. Met de CSS overflow optie kan je bepalen wat er moet gebeuren als bepaalde inhoud langer wordt dan de aangegeven grootte. In de vorige versie van Safari Mobile werd de inhoud simpelweg afgekapt als deze inhoud langer was dan het container element. Met de waarde scroll krijgt de gebruiker de mogelijkheid om met één vinger door de inhoud heen te scrollen.

Nieuwe input types

Met de komst van HTML5 zijn er ook een aantal nieuwe input types voor formulieren bijgekomen zoals date, time, datetime, month en range. iOS5 ondersteunt nu deze input types. Het grote voordeel hiervan is dat we als ontwikkelaars gebruik kunnen maken van de standaard iOS interface elementen. Bij de input type tel krijg je bijvoorbeeld een numeriek keypad om een telefoonnummer in te vullen. Deze nieuwe input types werken op een soortgelijke manier.

Al met al kleine maar noemenswaardige verbeteringen aan de Safari Mobile browser. Voor mij een stap in de goede richting om nog meer met de browser te doen in plaats van de ontwikkeling van mobiele applicaties.

Altijd op de hoogte blijven?