Menu

Beginnen met Facebook, 5 tips voor bedrijven

Leo 7 november 2011

De reden voor deze blog is een kleine irritatie van mij in het gebruik van Facebook. Ik heb het dan niet over de functionaliteiten maar over de gebruikers. De laatste tijd zie ik namelijk steeds vaker dat bedrijven en organisaties actief worden op Facebook. Een mooie ontwikkeling natuurlijk… maar, dan moet dit natuurlijk wel goed gebeuren. In deze blog 5 tips voor bedrijven en organisaties die beginnen met Facebook.

1. Maak een Fanpagina aan

De eerste en ook meteen mijn belangrijkste tip is het aanmaken van een Fanpagina. Hiervoor zijn twee redenen. De eerste is dat een Facebook-profiel voor persoonlijk gebruik en een fanpagina voor bedrijven, organisaties, merken, artiesten etc. is bedoeld. Facebook stelt namelijk dat je enkel bevriend kunt zijn met personen en fan van een bedrijf. Ten tweede geeft een fanpagina veel meer mogelijkheden waar van de belangrijkste inzicht krijgen in het gebruik van je pagina door de fans en de indexering van je pagina in zoekmachines, wat weer goed is voor je SEO.

2. Wees interactief

Zorg voor interactie met je fans. Voor grote organisaties is dit makkelijker dan kleine, maar als je actief bent op Facebook, zorg dan ook dat je actief je gezicht laat zien. Plaatsen fans iets op je prikbord, reageer dan bijvoorbeeld. Plaats foto’s en geef ook je fans de mogelijkheid foto’s e.d. te plaatsen. Of stel vragen naar de mening van je fans d.m.v. de vraag/poll optie. Door oprecht interesse in je fans te tonen, zullen zij zich meer verbonden voelen met jou.

3. Maak gebruik van evenementen

Fanpagina’s maken het mogelijk om specifiek voor jouw bedrijf of merk e.d. gebeurtenissen aan te maken. Dit kan van alles zijn. Van open dagen tot een tijdelijke actie in je winkel of op je website. Je fans kunnen dan aangeven of ze deelnemen aan die gebeurtenis, waarvan weer een melding wordt geplaatst op het prikbord van die persoon. Mond-tot-mond reclame door enthousiaste fans.

4. Koppel Facebook met je website

Als je nieuwe informatie op je website hebt geplaatst, maak hiervan een melding op je fanpagina. Je fans blijven zo up tot date en worden getriggerd om de info te lezen.
Ook zijn er diverse mogelijkheden om informatie van je website te delen op Facebook. Zoals de ‘Vind ik leuk’ en ‘Delen’ knop. Deze knoppen kunnen je op je website plaatsen zodat iemand die bijvoorbeeld een artikel leest deze makkelijk op Facebook, Twitter of ander sociaal netwerk kan delen.

5. Maak een welkom-tabblad aan

Het triggeren van Facebook gebruikers die nog geen fan zijn kan heel goed door een welkom-tabblad. Door gebruik te maken van de Facebook Markup Language, kun je een soort van minisite maken binnen Facebook om als voorpagina van jouw fanpagina te dienen. Op zo’n voorpagina kun je bijvoorbeeld in het kort en in je eigen huisstijl uitleggen wie je bent, wat je doet en een call-to-action toevoegen.

Meer weten?

Wil je meer weten en/of specifiek advies voor jouw bedrijf of merk op Facebook. Pronamic kan u doelgericht en op maat advies geven over het inzetten van Facebook. Ook voor het ontwerpen van een specifieke welkom-tabblad van jouw fanpagina kun je bij Pronamic terecht. Voel je vrij om contact met ons op te nemen.

P.S. Vind je dit artikel leuk en interessant? Je mag dit artikel gerust delen via onderstaande mogelijkheden.

Altijd op de hoogte blijven?