Menu

WordPress webshop of Magento?

Karel-Jan 24 oktober 2011

De Nederlandse e-commerce is nog steeds in een groeispurt. Het aantal webshops schiet als paddenstoelen uit de grond. Wellicht heb je zelf ook het idee om een webshop te beginnen. Hierbij hoort natuurlijk goede e-commerce software. Maar welk pakket moet je kiezen?

Pronamic is erg actief op e-commerce gebied. We hebben al een groot aantal webwinkels ontwikkeld en doen hiervoor de online marketing. Wij hebben ruime ervaring met WordPress webshops en Magento. Voor WordPress hebben we daarnaast verscheidene iDEAL plugins ontwikkeld. Ook zijn we momenteel bezig met een WordPress plugin die een koppeling met Magento maakt. Op basis van onze ervaring met deze webwinkel software probeer ik hierin advies te geven.

Magento webwinkel

Magento is één van de grootste open source webwinkel software. Het is daarnaast ook het snelst groeiende e-commerce platform dat momenteel beschikbaar is. Magento is erg compleet en beschikt over veel functionaliteiten. Ik sta soms nog versteld van de vele mogelijkheden en de kracht van dit open source pakket. Deze complexiteit kan voor veel ondernemers echter ook een nadeel zijn. Potentiële e-commerce klanten vragen ons regelmatig of wij een Magento webshop voor ze kunnen ontwikkelen. Onze reactie hierop is vaak terughoudend, omdat Magento voor veel ondernemers lang niet altijd de beste keuze is:

 • Magento is geen eenvoudig pakket. De ontwikkelkosten zijn daarom vaak hoog. Ik zou een Magento webwinkel nooit door een vriend om de hoek laten ontwikkelen. Dan vraag je om problemen.
 • De kosten voor hosting van een Magento omgeving worden vaak onderschat. Magento is een zwaar pakket en stelt hoge eisen aan de hosting. Een investering van 150 euro per maand is heel normaal voor een Magento webwinkel.
 • Updaten kan erg moeizaam gaan wat resulteert in hoge terugkerende kosten.
 • Werken in Magento kan redelijk gecompliceerd zijn. Kennis van online applicaties is dus een pré.
 • Magento is een uitstekend pakket voor een webwinkel, het heeft echter naar mijn idee weinig goede content management functionaliteiten.

WordPress webwinkel

Ik had al genoemd dat Magento het snelst groeiende e-commerce platform is. Voor e-commerce binnen WordPress is dit niet veel anders. Er wordt steeds meer geschreven over WordPress in combinatie met e-commerce en er komen steeds meer nieuwe webwinkels en plugins bij. De meest populaire plugins zijn WP e-Commerce, Shopp en JigoShop. Onlangs is daar WooCommerce bij gekomen. Voor WooCommerce hebben wij recent de iDEAL voor WooCommerce plugin gelanceerd.

Voor grote, complexe webshops zijn deze oplossingen in veel gevallen nog te beperkt. Echter, voor veel webwinkels is een WordPress webshop in mijn ogen een veel logischere keuze. Wil je weten wat voor jou de beste keuze is? Neem eens contact met ons. Wij geven je graag een onafhankelijk advies.

9 reacties

 1. Beste Karel-Jan,

  Mooi artikel. Leest lekker weg.

  Aan het rijtje nadelen van een Magento webwinkel heb ik weinig toe te voegen. Ware het niet dat deze nadelen niet opgaan voor Magento Go (het jongere broertje van Magento)

  Voor Magento Go geldt:

  – Relatief lage kosten voor hosting (kleine webshops zelfs tijdelijk gratis)
  – Geen problemen met de snelheid van het pakket
  – Automatische updates
  – Men kan zelf een professionele webshop maken (geen code-kennis vereist, wel een investering qua tijd)

  Kijk anders even op: https://magento.com/solutions/small-business

  Ik ben zelf inmiddels betrokken geweest bij de realisatie van een aantal Magento Go webshops. Mocht je wat voorbeelden willen zien, dan hoor ik het graag.

 2. Beste Karel-Jan,

  Ik ben het eens met de vorige spreker, het artikel leest erg prettig weg.

  Zelf ben ik ook erg fan van WordPress en dan met name de gebruiksvriendelijkheid. De combinatie met een webshop zou daarom volgens mij ook ideaal zijn.

  Wat zou je momenteel aanraden voor WordPress-websites die een webshop er aan zouden willen hangen van de genoemde 4 plugins?

  • Bedankt voor je reactie. Wat betreft de keuze van de plugin, dat is sterk afhankelijk van je wensen.

   Persoonijk denk ik dat WooCommerce nu in de meeste gevallen de beste keuze is. Voornamelijk omdat deze plugin in mijn ogen de meeste potentie heeft om uit te groeien tot een volwaardige e-commerce oplossing. In grote lijnen werkt WooCommerce overigens hetzelfde als JigShop aangezien WooCommerce een ‘fork’ van JigoShop is.

 3. Beste Christian,

  Begrijp me niet verkeerd. Ik ben ook erg fan van WordPress. Mijn eigen site gaat op dit moment als een malle omhoog in Google m.b.v een paar simpele plugins. WordPress is uitermate geschikt voor tekst-content.
  Ik ben alleen van mening dat qua Ecommerce, Magento Go iets is om in de gaten te houden.

 4. @Karel-Jan
  Bedankt voor je reactie, duidelijk. Ik ben benieuwd naar WooCommerce, zelf goede ervaringen met hun themes.

  @Anne-Pieter
  Mag ik uit nieuwsgierigheid vragen welke plugins je gebruikt bij WordPress? Ik ga mij ook eens verdiepen in Magento Go.

 5. @Christian Ik gebruik ten eerste de Yoast seo-plugin. Heeft eigenlijk alles wat je nodig hebt op seo-gebied. Daarnaast, heb ik goede ervaringen met W3 Total Cache. Ik heb mijn pagina-snelheid hiermee aanzienlijk verbeterd. Van 67 naar 85.
  Mocht je nog geen gebruik maken van W3 en je wil ermee aan de slag, dan raad ik je aan je eerst even goed in te lezen voordat je met deze plugin aan de slag gaat.

  @Karel-Jan Heb jij Magento Go al bekeken? Ben enorm benieuwd wat je ervan vindt.

  • @Anne-Pieter Ik heb me er nog niet uitgebreid in kunnen verdiepen, maar op het eerste gezicht zou het voor de beginnende ondernemer een interessant pakket kunnen zijn.

   Persoonlijk ben ik echter niet zo’n fan van het SaaS principe. Je hebt dan immers niet meer de vrijheid die je soms graag zou willen hebben.

 6. Hallo Karel-Jan,

  Goed artikel, maar begin nu wel te twijfelen aan de keuze voor een webshop. Ik ben bezig met een wordpress website, waar een webshop bij moet komen. Ik dacht eigenlijk om hiervoor Shopp te gaan gebruiken, maar lees in je artikel meer over Woocommerce. Is dat dan een betere optie tov Shopp? Voor wat mijn betreft mijn keuze laat ik magento even buiten beschouwing ivm ontwikkelkosten etc. Verder schrijf je ook dat Woocommerce de potentie heeft om uit te groeien tot een volwaardige e-commerce oplossing. Ontbreken er nu naar jou idee nog elementen, waardoor het nog niet volwassen is?

  alvast bedankt,

  Haitze

 7. Shopp is geen slechte keuze… Het was altijd de beste e-commerce oplossing binnen WordPress.

  Met de komst van WooCommerce ben ik om. Voornamelijk omdat het gewoon beter in elkaar zit. Zo zitten er veel hooks in WooCommerce, zodat je op veel dingen in kunt haken en aanpassingen kunt doen. Daarnaast wordt er veel gesleuteld aan WooCommerce en komen er regelmatig updates uit. Ik heb het idee dat de ontwikkeling van Shopp wat op een laag pitje staat. Ik wacht in ieder geval al een tijd op versie 1.2…

  WooCommerce is al erg volledig en biedt voor de meeste ondernemers genoeg functionaliteit. Kijk anders even naar de ‘feature’ list om te kijken of het aan je eisen voldoet.

  Het nadeel van WooCommerce is dat er nog weinig tot geen koppelingen met bijv. distributiesystemen (TNT, GLS) mogelijk zijn. Ook een multitaal omgeving zorgt nog voor problemen.

Altijd op de hoogte blijven?