Menu

Dode links controleren

Remco 24 oktober 2011

Het is een goede zaak om met enige regelmaat te controleren of de links op je website nog wel correct zijn. De ontwikkelingen op het internet gaan namelijk razendsnel en daardoor wijzigen links ook regelmatig. Door het wijzigen van een bestandsnaam op je website kan al een dode link ontstaan. Maar ook het verplaatsen van bestanden of een externe website die besluit te stoppen kunnen zorgen voor dode links.

Veel websites linken naar pagina’s die niet meer bestaan en daardoor kunnen bezoekers niet vinden waar ze naar op zoek zijn. Dit is niet alleen slordig naar je bezoekers toe, maar ook zoekmachines kunnen hier op vast lopen. In veel gevallen zullen dode links er zelfs voor zorgen dat je minder goed scoort bij de zoekmachines. Redenen genoeg dus om je website met enige regelmaat te controleren op dode links. Dit kan handmatig, maar er zijn ook verschillende programma’s voor beschikbaar.

Xenu

Via collega Martijn Duker werd ik gewezen op de applicatie Xenu’s Link Sleuth. Deze applicatie kan volledig geautomatiseerd links van een complete website controleren. Het scant de broncode van een website en controleert alle gevonden links. Daarbij worden niet alleen links naar pagina’s meegenomen, maar ook links naar afbeeldingen, frames, plugins, achtergronden, stylesheets, scripts en meer.

W3C Link Checker

De organisatie die de webstandaarden ontwerpt heeft ook een handige tool beschikbaar gesteld voor het controleren van links. Op de W3C Link Checker pagina kun je eenvoudig een URL invoeren waarna vervolgens alle links worden gecontroleerd. Het voordeel van deze tool is dat je geen enkele applicatie hoeft te installeren.

WordPress

WordPress gebruikers kunnen de Broken Link Checker plugin installeren om berichten, pagina’s, reacties, etc. te controleren op dode links. Zodra er dode links worden gevonden dan krijg je hier bericht van via het WordPress dashboard of via een e-mailbericht.

Overzichte links
WordPress dashboard
Broken Link Checker e-mail

Google Webmaster Tools

De Google webmasterhulpprogramma’s kunnen ook handig zijn voor het opspeuren van dode links of pagina’s die niet meer gevonden kunnen worden. Hier voor surf je naar de Google webmasterhulpprogramma’s en log je in met een Google account. Vervolgens kun je je website toevoegen en onder het menu “Diagnose » Crawlfouten” een lijst met niet gevonden URL’s bekijken. Je kunt vervolgens eenvoudig zien vanaf welke pagina’s naar deze pagina’s zijn linken.

Altijd op de hoogte blijven?