Menu

Zoek het juiste zoekwoord; 7 tips

Jan Lammert 26 augustus 2011

Elke ondernemer droomt van een top 1 positie bij de zoekmachines. Vaak genoeg krijg ik ook aanvragen binnen waarbij deze eis wordt gesteld. Geen enkel probleem uiteraard, elke ondernemer kan op de eerste positie komen te staan bij Google. Vraag is dan wel met welk zoekwoord.

Hoog komen met een specifieke bedrijfsnaam is niet zo moeilijk. Hoog komen staan met zoekwoorden die conversie en rendement opleveren is al een stuk lastiger. Maar welke zoekwoorden zijn dat en hoe kan u deze vinden? Daarom in dit artikel 7 conventionele en onconventionelere tips over het zoeken van het juiste zoekwoord.

  1. Google is uw vriend. Google biedt diverse hulpmiddelen om het juiste zoekwoord te vinden. Zo kan er gebruik worden gemaakt van Google Keyword Tool, Google Insights for Search en Google Suggests.
  2. Maak gebruik van Social Media. Met behulp van Twitter, Facebook of LinkedIn kunt u rechtstreeks aan uw doelgroep vragen wat zij belangrijke zoekwoorden vinden. Daarnaast is Twitter Search een probaat middel om achter populaire zoekwoorden te komen.
  3. Analyseer bestaande informatie. Beschikt u al over een website? Analyseer via Google Analytics, of een ander statistiekenprogramma, op welke zoekwoorden bezoekers binnenkomen en overgaan tot conversie. Nog geen eigen website? Lees dan vakmagazines of brochures en bekijk welke zoekwoorden ook online interessant kunnen zijn.
  4. Wees realistisch. Op bepaalde zoektermen is het erg lastig hoog komen omdat er al veel informatie over deze zoekwoorden aanwezig is. Daarnaast is het belangrijk om ook weer niet te bescheiden te zijn. Er moet natuurlijk wel zoekvolume aanwezig zijn. Een handig middel om de populariteit van een zoekwoord te meten is met behulp van de KEI- formule (Keyword Effectiveness Index). Het principe van deze formule is dat je zoekvolume deelt door de concurrentie.
  5. Vergeet de spelfouten niet. Uiteraard weet u als vakman hoe het woord geschreven moet worden maar vergeet niet dat de gemiddelde klant in de haast weleens een foutje kan maken. Houd in de analyse rekening met eventuele spelfouten die gemaakt kunnen worden. Wilt u bijvoorbeeld gevonden worden op ‘kunststofkozijnen’ of ‘kunstofkozijnen’?
  6. Maak gebruik van zoekcombinaties. Mede dankzij Google Suggest worden de zoektermen steeds langer. Hoog komen met het woord ‘internetmarketing’ is redelijk uitdagend, hoog komen met de zoekcombinatie ‘internetmarketing friesland’ is daarentegen al een stuk realistischer terwijl dat voor de conversie veel interessanter kan zijn.
  7. Wees creatief. Een lijst met interessante zoekwoorden gemaakt? Wees creatief en breid deze lijst uit door na te denken over synoniemen, verkleinwoorden of meervoudsvormen.

De juiste zoekwoorden gevonden? De zoektocht is dan pas echt begonnen. Na het gebruik van de zoekwoorden in Adwords of bij de zoekmachine optimalisatie is het zaak om te analyseren welke zoekwoorden wel goed scoren en welke niet. De niet werkende zoekwoorden kunnen van het lijstje worden geschrapt en voor goedwerkende zoekwoorden moeten variaties en uitbreidingen worden gezocht. In principe is dit een continue proces. Hulp nodig? Pronamic helpt je graag met het zoeken. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Altijd op de hoogte blijven?