Menu

Hoger in Google met HTML5

Jan Lammert 15 juli 2011

In het verleden hebben mijn collega’s al enkele enthousiaste blogs geschreven over het gebruik van HTML5. Zo heeft Leo begin 2010 het gehad over HTML5 in relatie tot video en ook blogt Karel-Jan regelmatig over de extra mogelijkheden die HTML5 biedt. Kortom: Pronamic is erg enthousiast over het gebruik van HTML5 en past het met enige regelmaat toe in de dagelijkse praktijk.

Een van de redenen waarom ik het gebruik van HTML5 toejuich is omdat het ook helpt zoekmachines beter een website te laten begrijpen. En hoe beter een zoekmachine een website begrijpt, hoe meer kans je maakt om hoger bij de zoekmachines te komen. In deze blog daarom 4 argumenten waarom HTML5 kan leiden tot een hogere positie bij Google:

  • HTML5 biedt de mogelijkheid om de structuur van een pagina beter te definiëren. Met bepaalde elementen kun je exact definiëren wat de header, navigatie, inhoud en footer is van een website. Hierdoor kan de zoekmachine beter de content van de website begrijpen en waarderen.
  • De content die met behulp van het <article> element wordt aangeduid zou in principe de hoofdinhoud van de webpagina moeten zijn. Wanneer dit juist wordt toegepast, zal het niet onlogisch zijn dat Google en andere zoekmachines een hogere waarde meegeeft aan de tekst die op deze wijze wordt gedefinieerd.
  • Er komt een nieuwe header-tag die meer mogelijkheden biedt. Met deze header-tag is het mogelijk verschillende soorten tags/ elementen te plaatsen zoals H1, H2 en H3-tags. Daarnaast is het mogelijk om meerdere elementen te definiëren als één koptekst.
  • Ingesloten media op een pagina zoals video en audio zijn met de nieuwe standaarden veel eenvoudiger te optimaliseren. De tags ‘video’ en ‘audio’ zijn zelfvoorzienend en de alternatieve beschrijving is bij de tag ingesloten.

Tot slot, enthousiast geworden over HTML5 en meteen willen beginnen? Dat kan, Pronamic helpt u graag. Overigens wil ik daarbij melden dat het effect van HTML5 bij de zoekmachines op dit moment vrij gering is. De verwachting is zelfs dat pas in 2014 alle HTML5 specificaties zijn uitgewerkt. Hier moet echter niet op gewacht worden. De ontwikkeling is niet meer te stoppen en dan kun je beter goed voorbereid zijn dan te laat.

Altijd op de hoogte blijven?