Menu

Het gebruik van meerdere H1’s op een webpagina

Karel-Jan 18 juli 2011

Op het web wordt veel gediscussieerd over het gebruik van meerdere H1’s op een webpagina. Ik gebruik regelmatig meerdere H1’s op één pagina. Onlangs kreeg ik van een klant de reactie: “Ik mag een H1 toch maar één keer op een pagina gebruiken?”. Het bleek dat deze klant met een SEO specialist gesproken had, die had beweerd dat je slechts 1 H1 per pagina mag gebruiken. Klopt dat dan niet? Ja en nee.

In principe is het antwoord op deze vraag simpel. Het klopt niet. Je mag best meerdere H1’s op een pagina gebruiken, zoals ook blijkt uit onderstaande video van Matt Cutts van Google.

Ook uit eigen bevindingen kan het vanuit SEO oogpunt geen kwaad. Ik kan me echter wel gedeeltelijk in het advies van deze SEO specialist vinden. Teveel H1’s op een webpagina kan namelijk een negatief effect hebben. Door de klant te adviseren om slechts één H1 per pagina te gebruiken wordt de kans op black hat SEO verkleind.

De discussie omtrent het gebruik van meerdere H1’s per pagina duurt al jaren. Er wordt nog steeds veel over geschreven. Met de komst van HTML5 kan er eindelijk een punt achter deze discussie gezet worden. Binnen HTML5 is het namelijk sowieso toegestaan om meerdere H1’s op een pagina te gebruiken.

H1’s in combinatie met HTML5

De heading levels (H1, H2, H3 etc.) worden binnen HTML4 vaak gebruikt om structuur en hiërarchie aan een pagina te brengen. Bij grote documenten kan dit echter een probleem worden. Binnen HTML5 kan door middel van extra elementen zoals <article>, <section>, <header> en <hgroup> meer structuur aan een pagina gebracht worden.

Binnen HTML5 kan een pagina meerdere articles bevatten. Een article mag vervolgens één H1 bevatten. Dit betekent dat een pagina nu dus in veel gevallen meerdere H1’s zal bevatten.

&lt;article&gt;  
	 &lt;header&gt;  
		  &lt;h1&gt;Dit is een artikel&lt;/h1&gt;  
	 &lt;/header&gt;  
&lt;/article&gt;  
  
&lt;article&gt;  
	 &lt;header&gt;  
		  &lt;h1&gt;Dit is nog een artikel&lt;/h1&gt;  
	 &lt;/header&gt;  
&lt;/article&gt;  
  
&lt;article&gt;  
	 &lt;header&gt;  
		  &lt;h1&gt;Ook een artikel&lt;/h1&gt;  
	 &lt;/header&gt;  
&lt;/article&gt;

Voor zover ik weet maakt Google op dit moment nog geen onderscheid tussen HTML4 en HTML5 documenten. De nieuwe HTML5 elementen <article>, <section> en <header> worden nu nog door Google genegeerd. Google ziet daarom geen onderscheid tussen het gebruik van H1’s in een <article> of alle H1’s op een pagina. Ik zou daarom op dit moment nog niet het heading gebruik toepassen zoals in de documentatie van HTML 5 beschreven staat. Het is slechts een kwestie van tijd, dat HTML5 een belangrijke rol gaat spelen in SEO.

Altijd op de hoogte blijven?