Menu

WebP, een nieuw afbeeldingsformaat

Karel-Jan 22 juni 2011

De snelheid van een website wordt steeds belangrijker. Dat is inmiddels algemeen bekend. In het artikel ‘Hoe belangrijk is een snelle website?‘ heb ik hier al meer over geschreven. Een snelle website zal bijvoorbeeld hoger gaan scoren in de zoekresultaten. In lijn met deze ontwikkeling heeft Google onlangs een nieuw afbeeldingsformaat met de naam WebP bedacht.

WebP is een afbeeldingsformaat ontwikkeld door Google. Afbeeldingen in het WebP formaat zijn gemiddeld 39,8% kleiner dan een afbeelding met de welbekende JPG compressie. Een groot verschil wat het web beduidend sneller kan maken. WebP werkt momenteel alleen in Google Chrome of Opera. Met een speciale plugin voor Photoshop kan je afbeeldingen in het WebP formaat opslaan. Doordat er nog weinig browsers zijn die dit bestandsformaat gebruiken, is het voor nu nog niet interessant om dit toe te passen. Heb je Google Chrome of Opera dan kun je alvast een paar voorbeelden bekijken.

Of dit nieuwe afbeeldingsformaat nou een succes gaat worden of niet. Het geeft wel aan dat Google en andere partijen er alles aan doen om het web sneller te maken. Wat mij betreft een goede ontwikkeling, want er is niks zo vervelend als lange laadtijden.

Altijd op de hoogte blijven?