Menu

WordPress 3.2, het plan: sneller & lichter

Remco 23 maart 2011

Mark Jaquith heeft vorige week op de WordPress ontwikkel updates blog een bericht geplaatst met daarin kort beschreven hoe WordPress 3.2 er uit zal gaan zien. Als WordPress specialisten van het noorden houden we de ontwikkelingen van WordPress goed in de gaten. In dit bericht vind je de belangrijkste aandachtspunten voor WordPress 3.2 met een korte (Nederlandse) toelichting.

 • Sneller ontwikkel traject

  De lancering van WordPress 3.1 heeft volgens veel mensen te lang geduurd. Men wil voor WordPress 3.2 een sneller ontwikkel traject hanteren. Om dit te realiseren zal er o.a. beter toezicht worden gehouden op wat er wel en niet meegenomen gaat worden in versie 3.2.

 • Het thema is “sneller & lichter”

  Veel verouderde technieken die momenteel nog in WordPress zitten zullen worden verwijderd. Daarnaast zal er gekeken worden naar hoe bepaalde zaken nog sneller gemaakt kunnen worden. Het schrijven van berichten en pagina’s in een snellere en rustgevende omgeving zal hier ook een belangrijk aandachtspunt zijn.

 • List Tables API verbeteringen

  Veel WordPress gebruikers zullen niet weten wat hiermee bedoeld wordt. Dit punt is daarom voornamelijk interessant voor WordPress ontwikkelaars. De List Tables API wordt binnen de WordPress beheerdersinterface veel gebruikt. Alle tabellen die je in de beheerdersinterface ziet worden opgebouwd met behulp van de List Tables API. Voor WordPress ontwikkelaars kan het erg handig als ze van dezelfde functionaliteiten gebruik kunnen maken. In WordPress 3.2 zal de List Tables API (beter) bruikbaar moeten zijn.

 • PHP 5.2

  Vanaf WordPress 3.2 zal PHP 5.2.4 vereist zijn. De ondersteuning voor oudere versies zal vervallen. Er zullen echter niet meteen allerlei nieuwe PHP 5.2+ functionaliteiten worden toegevoegd. De focus zal liggen op het verwijderen van verouderde functies en niet op het toevoegen van nieuwe functies.

 • MySQL 5

  Naast PHP 5.2+ zal ook MySQL 5 vereist zijn. Binnen de code van WordPress zal dit echter geen veranderingen met zich mee nemen.

 • Geen Internet Explorer 6 ondersteuning in beheerdersinterface

  Wat dit punt betreft zal er ook weinig veranderen in WordPress 3.2. Veel Internet Explorer 6 code is namelijk ook aanwezig voor het correct functioneren van WordPress in Internet Explorer 7. Er zal overwogen worden om Internet Explorer 6 gebruikers een melding te geven. Ook heeft het niet ondersteunen van Internet Explorer 6 als voordeel dat er op dit platform niet meer getest hoeft te worden.

 • Zonder afleiding schrijven

  Dit zal één van de meeste opvallende wijziging worden binnen WordPress 3.2. Het schrijven van berichten, pagina’s, etc. in een rustigere, mooiere en beter bruikbare omgeving. Tools zoals WriteRoom, OmmWriter en QuietWrite zijn genoemd ter inspiratie. De WordPress Zen plugin is ook een goed voorbeeld en zal ook als inspiratiebron dienen.

 • Upgrade verbeteringen

  Ik ben niet heel bekend met het huidige update systeem van WordPress. Voor zover ik begrijp wordt momenteel bij een WordPress update de complete nieuwe WordPress versie gedownload en overschreven. In WordPress 3.2 willen ze dit verbeteren door alleen gewijzigde bestanden tussen 2 versies te updaten. Hierdoor zal het updaten van WordPress nog sneller gaan.

 • Snelheid verbeteringen

  Er zijn een groot aantal kleine dingen die gedaan kunnen worden om WordPress nog sneller te laten werken. Nacin is aan het kijken of PHP lazy loading interessant is. Dit is een techniek waarmee objecten pas geladen worden zodra ze echt nodig zijn. Hij werkt ook aan een patch om het admin menu sneller te maken. Dion heeft een aantal FTP verbeteringen aangekondigd die het upgraden voor bepaalde mensen sneller zal maken. De ontwikkelaars vragen iedereen om mee te werken aan het sneller maken van WordPress. Heb je iets gevonden waardoor WordPress sneller kan worden gemaakt? Doe er dan iets mee!

Volgens mij kunnen we weer uitkijken naar de nieuwe WordPress versie. Snelheid is steeds belangrijker aan het worden. Dat hier de focus op ligt bij WordPress 3.2 is naar mijn idee dan ook een goede zet. Wil je de ontwikkelingen in de gaten houden dan is het wellicht interessant om de volgende mensen te volgen:

Heb je iets toe te voegen aan het plan van WordPress laat dan gerust een reactie achter!

Altijd op de hoogte blijven?