Menu

Meer winst met Facebook: 5 tips.

Jan Lammert 18 januari 2011

Vaak vertel ik mensen hoeveel impact internet kan hebben op wat wij doen en denken. Afgelopen tijd ben ik erachter gekomen dat niet alleen internet veel invloed heeft. Ook een film kan ons denken en doen aardig beïnvloeden. Recent voorbeeld daarvan is de film The Social Network die gaat over het ontstaan van Facebook en zijn oprichter Mark Zuckerberg. Sinds deze film in de bioscopen te zien is, is het aantal vragen over Facebook sterk toegenomen. Voor al deze nieuwsgierige marketeers en ondernemers die meer rendement uit Facebook willen halen in deze blog een vijftal tips.

  1. Adverteer op Facebook. Deze tip lijkt op het eerste gezicht een inkoppertje maar wordt door veel ondernemers toch vergeten. In specifieke gevallen kan adverteren via Facebook interessant zijn. Te denken valt aan de speciale targeting mogelijkheden die er zijn en de relatief lage concurrentiedruk. Een ander interessante reden om te adverteren op Facebook, in plaats van bijvoorbeeld een Google Adwords, is omdat de mogelijkheden om vraag te creëren veel meer aanwezig zijn.
  2. Maak een fanpage aan. In de praktijk merk ik dat deze tip vaak verkeerd wordt uitgevoerd. Het aanmaken van een fanpage wordt vaak verward met het aanmaken van een persoonlijk profiel, community pagina of een groepspagina. Een fanpage is echter wel wezenlijk anders en biedt ook een aantal specifieke voordelen. Een fanpage wordt namelijk wel geïndexeerd door een zoekmachine en biedt meer mogelijkheden om het in te zetten als een viraal middel.
  3. Maak op je fanpage een welkomstpagina. Hoewel de meningen hierover verschillen ben ik voorstander van het maken van een welkomstpagina. Standaard komen bezoekers terecht op het prikbord van een fanpage. De fanpage is echter zo in te stellen dat internetters die nog geen fan zijn eerst een welkomstpagina krijgen te zien. Deze welkomstpagina biedt vele bewerk mogelijkheden en is daarom de ideale manier om potentiële fans kort en bondig uit te leggen waarom ze fan moeten worden.
  4. Integreer Facebook met andere online activiteiten. Veel Facebook fanpages zijn kleine eilandjes op zich en dat is jammer. Er zijn namelijk veel manieren om Facebook met andere online activiteiten te integreren. Zo is een koppeling met MailChimp mogelijk maar ook basiskoppelingen met Twitter, RSS, YouTube en Flickr behoren tot de mogelijkheden. Facebook biedt overigens diverse applicaties aan die deze koppeling eenvoudig kan realiseren. Involver en Social RSS zijn goede voorbeelden hiervan.
  5. Maak een planning. Wanneer de activiteiten op Facebook een succes moeten worden is het belangrijk dat er structureel tijd en geld voor wordt vrijgemaakt. Een planning kan daarbij een handig instrument zijn. Hou in de planning rekening met een korte test- en inwerkperiode van een paar weken. Probeer daarna naar een ‘boost’ toe te werken. Mensen zullen sneller fan worden wanneer ze door verschillende vrienden tegelijkertijd worden geattendeerd op een fanpage.

Zelf ook nog goede voorbeelden of tips over commercieel Facebooken? Laat een reactie achter. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Nog niet uitgeleerd over Facebook? Ik kan het mij voorstellen, er zijn namelijk nog veel meer zaken om te vertellen. Maak dan echter een persoonlijke afspraak zodat alle mogelijkheden in een gesprek kunnen worden toegelicht.

Altijd op de hoogte blijven?