Menu

Nadelen Payment Service Provider

Jan Lammert 29 november 2010

Van klanten krijg ik soms de vraag of het handig is om gebruik te maken van een Payment Service Provider (PSP). De reden dat men deze vraag stelt is omdat het ze dan handig lijkt om alle betaalmethodes te kunnen aanbieden. In 90% van de gevallen is echter mijn reactie dat een PSP niet de juiste oplossing is. In dit artikel staan een aantal argumenten waarom in veel gevallen een PSP geen goede keuze is.

Voordat ik deze argumenten geef wil ik erbij opmerken dat de argumentatie voornamelijk geldt voor collecting Payment Service Provider. In feite is iDEAL ook een PSP maar is dat een voorbeeld van een processing PSP. Het verschil tussen een processing PSP en een collecting PSP is dat een collecting PSP alleen zorgt voor de verwerking van de betaling. Het bedrag verschijnt direct op uw rekening. iDEAL is dus een voorbeeld van een processing PSP.

Hierbij de nadelen op een rijtje:

 1. Bij veel aanbieders zijn de tarieven niet duidelijk. Een vergelijkend warenonderzoek is daardoor een hele klus. Een vast bedrag per transactie, een percentage van de transactiesom, een bedrag per maand, eenmalige setupkosten, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.
 2. Het geld komt in veel gevallen pas achteraf. Bij de meeste collecting PSP ontvang je wekelijks en soms maandelijks het geld achteraf.
 3. Er komt een extra niveau in het betalingstraject. Dit kan voordelen bieden maar heeft ook nadelen. Wat als de PSP bijvoorbeeld een storing heeft en welke mogelijkheden tot integratie biedt de betreffende PSP nu maar vooral in de toekomst?
 4. In Nederland hebben wij iDEAL. Internationaal zijn de betalingsmogelijkheden veel diverser en stellen klanten het meer op prijs wanneer je een uitgebreid aanbod hebt. Door de populariteit van iDEAL is de vraag naar een groot aanbod van betalingsmogelijkheden in Nederland veel minder aanwezig.
 5. PSP’s zijn vaak duurder. De online betaalmarkt is nog vrij ondoorzichtig. Het argument dat collective PSP’s duurder zijn dan processing PSP’s kan niet zomaar gemaakt worden. In veel situaties is dit echter wel het geval. Reden hiervoor: ook collective PSP’s moeten hun geld verdienen.

1 reactie

 1. Beste Jan,

  Een vergelijkend waren onderzoek is inderdaad lastig. Met http://www.ideal-vergelijken.nl denken wij voor de combinatie internetkassa en iDEAL een goed overzicht te bieden. Wanneer je alle andere betaalmethodes wilt vergelijken op kosten wordt het inderdaad lastig.

  NB Bij veel collecting payment providers kun je ook direct het geld ontvangen. Daarbij zijn ze vaak niet duurder dan de processing providers.

  Het buitenland is inderdaad nog een uitdaging

  Met vriendelijke groet,

  Tom

Altijd op de hoogte blijven?