Menu

WordPress: Ideaal CMS voor vrijwilligersorganisaties

Jan Lammert 24 september 2010

Pronamic is een groot voorstander van open source software. Open source software is kortweg gezegd: software (vaak) gebouwd door de internetcommunity en die voor iedereen vrij toegankelijk en bewerkbaar is. Een bouwer heeft dus rechtstreeks en gratis toegang tot de ‘source’. Pronamic werkt veel met de open source pakketten Magento en WordPress.

De laatste tijd is Pronamic veel aan het werk voor (semi) vrijwilligersorganisaties zoals besturen en kerken. Het valt mij elke keer weer op hoe handig het CMS WordPress is voor vrijwilligersorganisaties. WordPress wordt nu nog vaak ten onrechte geassocieerd met een systeem waarmee je alleen blogartikelen kunt bewerken. Vroeger klopte dit inderdaad maar WordPress 3.0 is een breed platform waar eenvoudig een complete website mee valt te beheren. Persoonlijk kan ik daarom de meeste vrijwilligersorganisatie aanraden om met dit systeem te werken. Waarom? In deze blog de voordelen op een rijtje:

  • Verschillende rollen. Met WordPress kun je beheerders van een website verschillende rollen geven. Dit kan variëren van beheerder van de gehele website tot alleen het kunnen maken van een concept nieuwsitem. Erg handig. Het vergroot aanmerkelijk de kans dat een groep vrijwilligers de website up-to-date kan houden.
  • Veel gebruikers informatie. Niet alleen zijn er via Google veel handleidingen van WordPress te vinden, ook op YouTube zijn er verschillende filmpjes met uitleg te vinden. Elke vrijwilliger kan eenvoudig op zijn of haar niveau zich verdiepen in WordPress en een antwoord op de vragen vinden.
  • Eenvoudig uitbreidbaar. Met vrijwilligersorganisaties is het raadzaam om in fases te werken. Wil je in één keer te veel dan is de kans aanwezig dat de vrijwilligers door de bomen het bos niet meer zien. WordPress is een uitgebreid platform met duizenden uitbreidingsmogelijkheden. Wanneer je in een latere fase kiest om het platform uit te breiden, met bijvoorbeeld een agendasysteem, dan is dit relatief eenvoudig te implementeren.
  • Standaardthemes. Hoewel de voorkeur van Pronamic uitgaat naar een opmaat gemaakte en ontworpen website, zijn er bij WordPress ook diverse soorten standaardthema’s aanwezig. Handig als je kritisch moet letten op de kosten.
  • Gebruiksvriendelijk systeem. Last but not least. WordPress is een erg gebruiksvriendelijk platform. Zet een vrijwilliger achter dit systeem en binnen 10 minuten heeft de vrijwilliger het systeem door.

Ook enthousiast over WordPress of benieuwd wat WordPress voor jouw (vrijwilligers)organisatie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Niet alleen kunnen wij een WordPress site ontwikkelen maar geven wij ook passend advies.

Altijd op de hoogte blijven?