Menu

Durf nee te zeggen

Martijn 6 september 2010

Jij bent de expert, je hebt gestudeerd om dit vak te beoefenen en hebt een berg aan ervaring opgedaan in de echte wereld. Je weet alles wat er te weten valt op het gebied van design en klanten zijn dom en niet opgeleid om te doen wat jij doet. Jij maakt briljante designs en smeert ze elke klant aan omdat jij de papieren hebt en het portfolio om het te bewijzen. De klant houdt je simpel en alleen tegen om jouw stempel op deze wereld te zetten.

Of ben je misschien die designer die zich gemakkelijk om laat praten en geen nee durft te zeggen omdat de klant degene is die het geld op zak heeft? Is jouw gouden regel: de klant is koning? Wie ben jij dan nog om nee te zeggen als de klant voor je neus met jouw salarisstrookje staat te zwaaien nadat hij je vraagt om het logo nog groter en cooler te maken?

Deze bovenstaande extremen zijn beide slechte en vermoeiende voorbeelden die je kan hebben als webdesigner. Je hebt vanzelfsprekend een balans nodig tussen deze beide werelden. We moeten toegeven dat we allemaal wel eens

een van beide rollen op ons nemen maar je zult toch een goede tussenweg moeten vinden om jezelf de juiste stimulans als designer te geven.

Een paar tips om de balans te vinden:

Blijf aardig en inspirerend

Een klant kan enorm afknappen als je erg bot en ontactisch reageert via de email of telefoon. Natuurlijk maakt het uit wie de persoon aan de andere kant is, maar in de meeste gevallen kunnen klanten zich beledigd voelen

als hun passies en ideeën worden afgekraakt en bekritiseert. Als iets simpelweg niet werkt is het aan jou om dit de klant uit te leggen op een manier waarop jij laat merken dat je de klant begrijpt en dat je waardeert dat ze meedenken.

Blijf altijd positief en laat de klant merken dat je het idee goed vindt maar dat je iets anders voorstelt om een duidelijke reden. Je maakt geen vrienden als je je klanten het gevoel geeft dat ze dom zijn.

Leer de kneepjes

Je moet weten waarom je de klant iets afraadt. De klant moet kunnen begrijpen waarom webdesignideeën niet of wel werken in bepaalde gevallen. Daarom is het goed om je te verdiepen in de geschiedenis van het vak.

Probeer ook te begrijpen hoe de klant de interactie met een website aangaat en probeer je in te leven in de klant zelf. Zo kun je op hetzelfde niveau met je klant communiceren.

Een klant heeft niet hetzelfde oog voor design als jij hebt en ziet vaak niet de dingen zoals jij het ziet. Als jij een manier weet om duidelijk, helder en respectvol uit te leggen waarom een bepaalde keuze beter is dan de andere

dan win je daar alleen maar mee. Zorg ook voor voorbeelden die je mening onderstrepen, en vermijd zinnen zoals “omdat het er gewoon beter uit ziet”.

Beelden gaan voor woorden.

Voor sommige klanten is de beste leerweg door het ze simpelweg te laten zien en niet door ze te vertellen waarom iets niet werkt. Voor zulke klanten zou je er voor kunnen kiezen om hun idee uit te werken en jouw eigen idee en ze beide aan de

klant te laten zien. Aan de hand van beide voorbeelden is het vaak makkelijker uit te leggen waarom jouw idee beter werkt.

Als je geen tijd hebt om beide concepten uit te werken, laat de klant dan voorbeelden zien van concepten die in het straatje van het idee van de klant liggen en ook niet werken. Als een klant bijvoorbeeld per se Comic Sans als lettertype

wil gebruiken laat hem dan artikelen lezen waarin het gebruik van dit font wordt afgeraden. Vaak laat je een klant merken dat jij wèl op de hoogte bent van de trends en krijg je ze mee met jouw ideeën.

Balans

Als een webdesigner is het jouw vak om de klant de waarde van jouw product te laten begrijpen. Het is niet goed om over je heen te laten lopen door de klant en het is ook niet goed om over te komen als een smartass.

Balans is het sleutelwoord! Het gaat er niet om gelijk te willen hebben of de klant over te halen. Het gaat om het opbouwen van een goede relatie met je klant gebaseerd op wederzijds respect en vriendschap. Klanten zullen altijd

akkoord gaan met jouw design als je een balans weet te vinden tussen kennis en charisma.

Altijd op de hoogte blijven?