Menu

Usability tips voor E-commerce

Martijn 4 mei 2010

De laatste jaren groeit de verkoop van producten op het internet enorm, en het einde is nog niet in zicht. Daarom is het een goede tijd om een (goed ontwikkelde) webwinkel te starten.

Tijdens het ontwerpen, onderhouden en optimaliseren van een webwinkel is het dan ook belangrijk om gebruiksvriendelijkheid als basisprincipe te houden. Soms kunnen de kleinste verbeteringen al zorgen voor een stuk meer omzet!

Als je begint met het designen van een webwinkel is de eerst en de meest logische stap om te beginnen bij je klanten. De bezoekers van je site moeten in een oogwenk kunnen zien wat je verkoopt. Ook moeten je best verkopende producten en je aanbiedingen gelijk zichtbaar zijn. De gebruiker moet gelijk gefocused zijn op je producten dus een goede verdeling qua categorieën is een must.

Hou je design clean, zodat bezoekers snel door de product categorieën kunnen browsen. Vanzelfsprekend in een webwinkel is het daadwerkelijke winkelen.  Een winkelwagentje om de spulletjes die je wilt kopen in te stoppen. Ook handig is om ten allen tijde in beeld te houden wat zich in je winkelwagentje bevindt. Ook het makkelijk veranderen van de inhoud van je winkelwagentje is erg belangrijk. Aantallen aanpassen of items verwijderen moet in een oogwenk te doen zijn.

Als je je categorieën en winkelmogelijkheden in orde hebt is het goed om na te denken over cross-selling. Dit kan je omzet enorm verhogen! Als een gebruiker een telefoon bestelt zorg dan ook dat je de bezoeker tipt over aanverwante artikelen, bijvoorbeeld een headsetje, een beschermhoesje of een extra accu. Elke mogelijkheid om gemakkelijk meer producten te verkopen moet je aangrijpen, zonder dat dit vervelend wordt voor de bezoeker. Een voorbeeld van een goede webwinkel vind ik Bol.com. De categorieën zijn duidelijk aan de bovenkant van de pagina geplaatst en met behulp van dropdown menu’s kom je bij de sub-categorieën. Op de home pagina staan de aanbiedingen, en de nieuwtjes. Elke categorie heeft z’n pagina met nieuws over die categorie, de best verkopende artikelen en aanbiedingen per categorie. Bestellen is een eitje en je winkelwagen is altijd bij de hand. Ook wordt aangegeven wat andere gebruikers die hetzelfde product als jou kochten ook bestelden en welke artikelen aan jouw artikel verwant zijn.

Sommige gebruikers willen niet gelijk een account aanmaken als ze maar een enkele keer een product kopen in je webshop. Misschien is het verstandig om na te denken om voor dit soort bezoekers een OpenID optie in te bouwen. Gebruikers van OpenID kunnen bij websites waarbij inlog vereist is overal gebruik maken van eenzelfde gebruikersnaam en wachtwoord. Dit kan echter alleen als de website zelf ook de optie tot OpenID inlog mogelijk heeft gemaakt. Ook heeft men in 2009 in Nederland OpenIDplus opgezet. Dit om OpenID nog meer veiligheid te geven. Zo moet het straks mogelijk worden voor gebruikers om met hun Hyves‐ of Surfnet‐account een bestelling te plaatsen bij webshops zoals bol.com en wehkamp.nl, een reisverzekering af te sluiten bij Univé of het oordeel over een bezochte camping op de ANWB kampeersite te plaatsen.

Altijd op de hoogte blijven?