Menu

Behavioural targeting

Jelke 13 april 2010

Behavioural targeting is in het Nederlands vrij vertaald het segmenteren van bezoekers naar hun gedrag en kenmerken. Het is een goede en effectieve methode om de conversie van je website en aanverwante online marketingactiviteiten op te schroeven. Elke bezoeker heeft zijn of haar eigen interesses en eigenschappen.

Zoek overeenkomsten tussen de bezoekers en benadruk de kernwaarden van hen binnen je gehele website of op specifieke pagina’s. De personen die binnen dit profiel vallen zijn hierna waarschijnlijk vatbaarder voor de boodschap die je verspreidt, wat weer leidt tot een hogere conversie.

Vaak worden de bezoekers van een website als gelijkwaardig beschouwt en spreekt men alleen over de bezoekersaantallen van een website, dit is een gemiste kans. Wees je er van bewust dat niet iedere bezoeker dezelfde informatiebehoefte heeft, en dat ieder individu naar aanleiding van zijn achtergrond en ervaring een eigen indruk van je website krijgt en daar een eigen mening over velt. Hierdoor zullen bepaalde groepen zich wel of niet aangesproken voelen door de informatie op je website.

Allereerst is het noodzakelijk om goed te weten wie je doelgroep is en welke profielen zich hier binnen automatisch onderscheiden. Op deze groep richt je je website. Hierna kun je binnen deze groep nog een segmentatie aanbrengen naar aanleiding van de volgende elementen.

  • Frequentie van bezoek
  • Interesse in bepaalde delen van diensten of het product wat je aanbiedt
  • Aankoopgedrag
  • Navigatiegedrag
  • Etc.

Hierbij zorg je ervoor dat elke groep de relevante informatie ontvangt die hij zoekt naar aanleiding van zijn of haar gedrag.

E-mailmarketing is ook een goede methode om de geïnteresseerde bezoekers te segmenteren naar aanleiding van hun situatie en interesses. Plaats de ontvanger naar aanleiding van een actie, dit kan zijn een bestelling of aanvraag van informatie, in een specifieke ontvangerslijst die de interesses en overeenkomsten van deze groep vertegenwoordigd. Hierna kun je specifiek naar aanleiding van de opgeslagen gegevens je informatie toespitsen op deze specifieke groep.

De term ‘behavioural targeting’ is één van de ontwikkelingen die binnen het internet steeds meer nadruk krijgt. Bezoekers verwachten met betrekking tot de dienstverlening dat ze als een individu behandeld worden en persoonlijke aandacht krijgen. De kunst is om als organisatie deze ontwikkeling zo efficiënt mogelijk toe te passen, en elke afzonderlijke bezoeker in zijn wens te voorzien.

Wilt u meer weten over trends of ontwikkelingen, of specifiek over behavioural targeting neem dan contact met ons op. Wij laten zien aan de hand van reeds behaalde resultaten waar wij goed in zijn, en welke kansen wij zien met betrekking tot jouw organisatie en je website.

Altijd op de hoogte blijven?