Menu

Webdesign zoals het hoort

Karel-Jan 8 maart 2010

Als lead designer bij Pronamic ben ik verantwoordelijk voor een groot deel van de websites uit onze portfolio. Tijdens het ontwerp traject leg ik altijd een sterke focus op de kwaliteit van mijn ontwerpen. Kwaliteit in de zin van consistentie, balans en precisie. Ik ben van mening dat deze factoren een sterke invloed hebben op het succes van een website. Inconsistent gebruik van paddings en margins, onbedoelde anti alias effecten of een belabberde compressie van afbeeldingen zijn fouten die te vaak worden gemaakt.

De website van Apple is een goed voorbeeld waarbij veel aandacht is besteedt aan deze eerder genoemde succes factoren. Deze website staat bekend om de goede balans, de consistente opbouw van de pagina’s en de precisie waarin dit alles ontworpen is. Over elke pixel is nagedacht.

Consistentie

Consistentie is een belangrijk begrip binnen web design. Door de globale opbouw van de web pagina’s gelijk te houden weet de bezoeker wat hij kan verwachten. Een goede website is echter niet alleen consistent in de globale opbouw maar ook in de details. Denk hierbij aan de hoeveelheid witruimte tussen objecten, het kleurgebruik of op de manier waarop de navigatie onderdelen gepresenteerd worden.

Inconsistentie levert vaak een minder gebruiksvriendelijke website op. Ook duidt dit vaak op onzorgvuldigheid of onkunde van de betreffende designer en/of ontwikkelaar. Een dergelijke website is al gauw onder te brengen in de categorie ‘laten we dit project even snel afronden’ of ‘ik wil gemakkelijk geld verdienen’. Pronamic gaat voor kwaliteit en probeert van elk project het beste project te maken.

Balans

Wanneer ik het over de balans van een website heb, heb ik het over het creëren van een samenhangend geheel. Hierbij is het de kunst verschillende onderdelen op de website zo vorm te geven dat ze zo goed mogelijk tot haar recht komen. Een goede balans van je website kan je onder andere krijgen door op een juiste manier met witruimte, contrast en kleur om te gaan.

Precisie

Een goed ontwerp blinkt uit in de details. Precisie is de succes factor die het verschil kan maken tussen een goed en een erg goed ontwerp. Persoonlijk ben ik erg kien in de uitwerking van de details. Elke pixel telt. Daarom ben ik ook zo’n grote fan van de website van Apple. Deze website kenmerkt zich door de precisie waarop de elementen van de website zijn vorm gegeven.

De meest voorkomende fouten hebben te maken met de positionering van elementen en de manier waarop er met het anti alias effect om wordt gegaan. Met een anti alias effect kunnen mooie ronde vormen gemaakt worden zonder dat hierbij kartelrandjes ontstaan. Door de pixels rond de rand te vervagen valt het karteleffect minder op. Onderstaande knoppen maken beide gebruik van het anti alias effect.

In dit voorbeeld ziet de eerste knop er veel strakker en netter uit. Dit komt omdat bij de tweede knop het anti alias effect niet goed is toegepast. Ook is de tekst van de tweede knop niet goed gepositioneerd. Moet je nagaan als de ontwerper of ontwikkelaar totaal geen aandacht besteedt aan dit soort details. Juist, een rommelige website is het gevolg.

Zo doet Pronamic dat!

Bij Pronamic hechten we een hoge waarde aan de kwaliteit van onze producten. Waarom? Omdat een klant deze kwaliteit mag verwachten. Wij kunnen deze kwaliteit leveren doordat we een klein, gedreven en goed op elkaar ingespeeld team zijn. Nog niet overtuigd? Kom gerust eens langs voor een vrijblijvend gesprek en laat je verrassen door onze werkwijze.

1 reactie

Altijd op de hoogte blijven?