Menu

De toekomst van Flash en HTML5

Leo 23 februari 2010

Op bijna iedere computer staat tegenwoordig wel Flash geïnstalleerd. Op websites zoals YouTube en Spele.nl kun je geen video’s zien en spelletjes spelen zonder Flash. Maar het ontbreken van deze technologie op de iPhone en nu ook de iPad van het eigenwijze Apple is misschien de keerzijde van de medaille? HTML5 is juist in opkomst! De eerste resultaten hiervan zien we in de ondersteuning van HTML5 door YouTube en Vimeo. Ik denk dat Flash z’n langste tijd gehad heeft en op den duur vervangen wordt door o.a. HTML5 in combinatie met andere technieken!

Als ik de statistieken bekijk van diverse websites die wij beheren, zie ik dat nagenoeg iedereen Flash heeft geïnstalleerd op zijn of haar computer. Volgens Adobe ligt dit percentage op 98%. Het gebruik van Flash is daarom ook zeer groot te noemen. Flash is voor heel veel dingen te gebruiken. Zo zijn veel advertenties op internet gemaakt in Flash. Het bekendste voorbeeld is denk ik YouTube, of wel video’s bekijken.

Maar ik hoor ook andere geluiden! Zo ondersteund de zeer populaire iPhone van Apple juist geen Flash! En ook de recent gelanceerde iPad zal geen Flash ondersteunen. Apple geeft als reden dat de technologie niet stabiel genoeg draait op haar producten. “Als Safari op de Mac veelvuldig crasht, komt dat meestal door Flash. Niemand gaat nog Flash gebruiken, de wereld stapt over op HTML5”, aldus Steve Jobs. Het toch wel wat eigenwijze Apple richt zich dus op HTML5 en niet op Flash.

De opkomst van HTML5

In januari 2010 kondigden YouTube en Vimeo aan te experimenteren met de video-tag. Deze tag wordt zoals het nu lijkt opgenomen in de HTML5 standaard. De eerste grote spelers op het internet tonen dus hun interesse! Hoewel HTML5 nog geen officiële standaard is wordt er al wel mee geëxperimenteerd. Ook onder de minder grote jongens, bij Pronamic in ieder geval wel!

HTML5 gaat de innovatie op internet verder bevorderen! Er wordt meer ondersteuning geboden voor zaken als <audio> en <video>. Maar ook standaard elementen als de <header>, <nav> en <footer> krijgen hun eigen tag. Maar de belangrijkste zullen toch de <audio> en <video> tag worden. Video’s afspelen in je browser zonder extra’s zoals de Flash plugin te hoeven installeren.

Ook de ontwikkelaars voor browsers gaan HTML5 steeds beter ondersteunen. Voorlopers hierin zullen denk ik: Apple, Google, Mozilla en Opera zijn. Google heeft een dubbelrol, aangezien zij eigenaar van YouTube zijn en een browser hebben, Chrome. Apple is zoals gezegd een groot voorstander van HTML5. Kenmerkend daaraan is dat Dave Hyatt (werknemer bij Apple), één van de belangrijkste personen is, in de ‘HTML5-werkgroep’. En Mozilla en Opera, zijn altijd voorstanders geweest van W3C-standaarden, dus zij blijven zeker niet achter.

De ondergang van Flash

Apple mag dan eigenwijs zijn en nu geen Flash ondersteunen op de iPhone etc. Op de langere termijn zal juist deze beperking een stimulans zijn om te innoveren. Apple ziet liever hun eigen SDK gebruikt worden om Apps te ontwikkelen, dan dat er Flash-Apps worden ontwikkeld. Maar ook voor HTML5 zal dit een stimulans zijn. Ook Google zal een grote rol gaan spelen. Zij zijn voor 99,9% afhankelijk van hun internetactiviteiten. Zoeken, Gmail, Apps, YouTube zijn enkele bekende voorbeelden. Om hun diensten verder te ontwikkelen, gaan zij zeker gebruik maken van HTML5!

Mijn voorspelling is dan ook dat de ondersteuning van HTML5 steeds groter gaat worden. Flash zal, in zijn huidige vorm, voorlopig nog wel blijven bestaan. Maar op lange termijn zal Flash het onderspit delven en meer en meer vervangen worden door onder andere HTML5. Wat de toekomst ook brengen moge, ik zie het met goede moed tegemoet!

1 reactie

  1. Javascript libraries zoals JQuery, Prototype en script.aculo.us hebben flash al grotendeels vervangen. HTML5 zal flash volgens mij helemaal van de kaart vegen. Jammer dat nog niet alle browsers HTML5 volledig ondersteunen. Internet Explorer ondersteunt bijvoorbeeld zo goed als geen enkele nieuwe feature. Helaas surfen de meeste nog altijd met IE. Misschien komt hier met IE9 verandering in? Persoonlijk vind ik het canvas element van HTML5 het meest revolutionaire. Met behulp van JavaScript kan je bijvoorbeeld tekeningen en grafieken maken, foto’s bewerken, (eenvoudige) animaties voortbrengen, enz. Ik heb hier zelf al een beetje mee geëxperimenteerd en je kan zonder veel moeite vernieuwende features maken. Zie https://www.webatvantage.be/nl/404

Altijd op de hoogte blijven?