Menu

Internet Explorer 9

Remco 23 november 2009

Nog steeds is Internet Explorer de populairste webbrowser. Voor webontwikkelaars zoals mij is deze browser echter minder populair. Microsoft heeft het nooit heel strikt genomen met de webstandaarden. Hierdoor moeten webontwikkelaars zich in allerlei bochten wringen om een website er goed uit te laten zien in al de verschillende webbrowsers.

Gelukkig gaat het steeds beter in het wereldje van Internet Explorer. De ontwikkelaars realiseren zich steeds beter dat  webstandaarden belangrijk zijn. We zien dan ook dat de laatste versie van Internet Explorer zich redelijk goed aan de webstandaarden houdt.

Microsoft is inmiddels alweer druk bezig met de ontwikkeling van een nieuwe Internet Explorer, versie 9. Op de officiële Internet Explorer weblog is inmiddels het één en andere te lezen over Internet Explorer 9.

Allereerst geven ze aan dat Internet Explorer 9 veel sneller wordt. Zo was Internet Explorer 8 al bijna drie keer zo snel als zijn voorganger. Internet Explorer 9 zal zeer waarschijnlijk wel weer vijf keer zo snel worden als Internet Explorer 8.

Toch zijn webbrowsers zoals Mozilla Firefox, Google Chrome en Apple Safari nog steeds sneller. Microsoft geeft daarom ook aan dat het steeds moeilijker wordt om de browser sneller te maken. Toch zullen ze blijven proberen om hun browser nog sneller te maken.

Naast de snelheid richt Microsoft zich ook op de technieken die webontwikkelaars graag willen zien. Zo geven ze aan dat Internet Explorer 9 ‘afgeronde hoeken’ zal gaan ondersteunen. Met deze techniek is het voor webontwikkelaars eenvoudiger om afgeronde hoeken te maken. Moderne webbrowsers zoals Mozilla Firefox, Google Chrome en Apple Safari ondersteunen dit al enige tijd.

Dat klinkt misschien veel belovend, maar ik denk dat dat vies gaat tegen vallen. Voordat Microsoft Internet Explorer 9 zal lanceren zijn we waarschijnlijk maanden verder. De ontwikkelaars van Mozilla Firefox, Google Chrome en Apple Safari zitten ook niet stil. Zij zullen hun webbrowsers ook steeds beter maken en hebben het voordeel dat ze al veel verder zijn dan Microsoft. Je kunt je daarom afvragen waarom Microsoft maar blijft investeren in hun verouderde webbrowser. Volgens mij begint Microsoft aan een race die ze sowieso gaan verliezen, wat denk jij?

6 reacties

 1. Mooi en leuk dat CSS3, maar zolang het grootste deel van de bezoekers nog IE7/IE8 gebruikt is er maar een hele kleine groep gebruikers die dit ook ondersteunen.

  Vinden jullie het de moeite waard om te gebruiken? Of moet alles backwards compatible gemaakt worden?

  • @MikeDeBock Ik denk dat het overstappunt per situatie zal verschillen. Dat zal o.a. afhankelijk zijn van welke CSS3 functionaliteiten je waarvoor gebruikt.

   In het geval van afgeronde hoeken hoeft het bijvoorbeeld niet altijd erg te zijn dat IE gebruikers deze niet zien. Sommige websites of webapplicaties hebben immers veel minder of geen IE gebruikers.

   Daarnaast is het effect van afgeronde hoeken soms erg minimaal. De afgeronde hoeken kunnen dan een mooie aanvulling zijn in de webbrowsers die het ondersteunen.

   Als je de afgeronde hoeken toch beslist in alle browsers wilt weergeven dan je inderdaad gewezen op het maken van plaatjes. Er zijn echter ook oplossingen beschikbaar die afgeronde hoeken mogelijk maken zonder plaatjes hoeven te maken.

  • @MikeDeBock Internet Explorer 7 en 8 ondersteunen al een aantal handige CSS3 functionaliteiten. We vinden het daarom zeker de moeite waard om CSS3 te gebruiken.

   Voor de CSS3 functionaliteiten die nog niet zijn opgenomen in Internet Explorer 7 en 8 zijn vaak wel oplossingen beschikbaar.

   We zorgen er echter voor dat alle websites / webapplicaties die wij ontwikkelen correct functioneren in de populairste webbrowsers.

  • @RemcoTolsma Bedankt voor je reactie. Echter als IE6 & IE7 (~ 40%) geen ronde hoeken met CSS3 ondersteunen ben je nog steeds gewezen op het maken van plaatjes om hetzelfde effect te bereiken.
   Dus waar ligt het overstappunt om geen IE6 meer te ondersteunen en volledig over te gaan op CSS3?

 2. In het artikel “Practical Uses of CSS3” is meer te lezen over hoe je CSS3 in de praktijk kunt (gaan) gebruiken.

Altijd op de hoogte blijven?