Menu

Hyves versus Facebook. Wie wint?

Jan Lammert 9 november 2009

Sociale media is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden bij het online promoten van producten. Eén van de belangrijke aspecten van sociale media zijn de communities. Interessant om te volgen is de titanenstijd tussen het internationale Facebook en Neerlands trots, Hyves. Grote vraag is echter wie de strijd gaat winnen. In dit artikel mijn voorspellingen.

Cijfers

Voordat ik mij aan wat voorspellingen waag wil ik beginnen met de cijfers. Hyves is in 2004 opgericht en telt momenteel, volgens hun eigen statistieken, een dikke 9 miljoen Nederlandse accounts. Facebook is ook in 2004 opgericht en het aantal Nederlandse accounts, het moet tenslotte wel een eerlijke vergelijking blijven, is bij mij onbekend. Wanneer je via Google Trends kijkt naar de bezoekersaantallen dan zie je bij Facebook een veel grotere groei dan bij de Google Trends van Hyves. Daar staat weer tegenover dat Hyves veel vaker is bezocht dan Facebook.

De mogelijkheden en innovaties zijn ongeveer gelijk. Bij Facebook kun je wel minder de lay-out van je persoonlijke profiel aanpassen maar of dat nu een nadeel is betwijfel ik. Wel is Facebook wel vaak net wat eerder met de innovaties dan Hyves.

Wikken en wegen

Hyves heeft een dominante positie wanneer het gaat om de markt van social communities hier in Nederland. Dat is positief voor Hyves. Gebruikers willen graag niet te vaak wisselen van community omdat dit extra werk oplevert. Anderzijds is zo’n dominante positie vrij relatief. Cu2 had vroeger ook een dominante positie en daar horen we niks meer van. Een voordeel van Facebook is wel dat het een internationale netwerksite is. Vooral in een wereld die steeds internationaler wordt is dit handig. We moeten echter niet vergeten dat in veel landen Facebook geen monopolist is. Zo heeft Rusland een goede kloon van Facebook en zijn onze Oosterburen voornamelijk actief op de netwerksite studivz.de. Meer internationaal contact hoeft daarom niet per definitie meer Facebook te betekenen. Een voordeel van Facebook is wel dat ze meer kennis in huis hebben en meer geld te besteden hebben. Ze hebben bijvoorbeeld geen last van een trage site en zijn vaak net wat eerder met innovaties.

Mijn voorspelling

De strijd tussen Facebook en Hyves wordt zeker een interessante strijd. Dat staat wat mij betreft wel vast. Op dit moment is het namelijk nog lang niet zeker wie gaat winnen. Persoonlijk denk ik dat er ook geen echte winnaar uit de strijd komt. Wat mij namelijk opvalt is dat communities steeds specifieker worden. LinkedIn is bijvoorbeeld sterk gericht op zakelijke gebruikers en Partyflock sterk gericht op de hardstyle feestvierders. Mijn voorspelling is daarom dat Hyves meer een netwerksite wordt voor jongeren die niet ouder zijn dan een jaar of 18. Voor die doelgroep is Hyves namelijk een heerlijke digitale speeltuin. Je kunt tikkertje doen, leuke gadgets gebruiken en je profiel in alle kleuren oppimpen. Facebook wordt in mijn ogen voor de wat oudere gebruiker. Het contact tussen de leden is daarbij het belangrijkste. Een rustig en gebruiksvriendelijk design staan daarbij centraal.

Mijn voorspelling is dus dat de strijd onbeslist blijft. Hyves wordt een platform voor de jongere gebruiker en Facebook een netwerksite voor de wat oudere gebruiker. Ik ben benieuwd naar jullie mening.

8 reacties

 1. Hieronder staan alle (onafhankelijke) cijfers op een rijtje. Google Trends geeft een volledig verkeerd beeld. Alle grote Nederlandse websites (die nog hard groeien) komen daar slecht uit.

  • @Yme, goede aanvulling en ook interessante presentatie waar je naar toe linkt.

   Nu we je toch welkom mogen heten bij dit blog, ben ik wel benieuwd hoe jij aankijkt tegen de verdere internationalisering en de positie van Hyves daarbij. Concreet: hoe zorg je ervoor dat de 18-20 jarige student die een jaartje buitenland gaat doen, gebruik blijft maken van Hyves en niet overstapt naar Facebook.

 2. Dat hyves “meer een netwerksite wordt voor jongeren die niet ouder zijn dan een jaar of 18” is volstrekt uit de lucht gegrepen. Ik zit nu een jaar op hyves, ben net 39 geworden en zie ALLE leeftijden warm lopen voor personaliseren van pagina’s, gebruik van gadgets, etc. Facebook (en dit heb ik tweedehands gehoord dus of het waar is laat ik in het midden) schijnt als nadeel te hebben dat je facebook-pagina niet zo goed afgeschermd kan worden van “onbekenden” als je Hyves-pagina. RTL-nieuws en de ANWB (echt geen 18-jarigen meer !) hebben Hyves helemaal gevonden. Nu jullie nog. ;-)
  Met vriendelijke groet, Anja

  • @Anja, leuk dat je meedenkt! Even een misverstand uit de wereld helpen. Mijn blogartikel is een voorspelling en mijn mening. Dit betekent dat het niet persé hoeft te gebeuren en zeker niet dat het nu al zo is. Ik noem echter wel een aantal redenen waarom ik denk dat het die kant uitgaat. Wellicht interessant als je daarop reageert.

   Los daarvan wil ik nog opmerken dat Pronamic zeker de mogelijkheden van Hyves erkent en ook actief op dit platform is. Daarnaast is het wel mogelijk om je Facebookprofiel af te schermen.

 3. Ik ben zelf begonnen op Hyves en ben doordat ik veel familie en vrienden in het buitenland heb, Facebook gaan gebruiken. Inmiddels heeft FB het bij mij allang gewonnen van Hyves. Weliswaar kun je op Hyves je profiel ‘pimpen’ en op FB niet, maar FB biedt verder veel meer applicaties en vooral op gamegebied doen ze het uitstekend. Zo speel ik dagelijks met mijn vrienden en familie spelletjes als Farmville, YoVille, Mafia Wars en Cafe World. Alle applicaties die Hyves heeft, heeft FB ook en nog veel meer. Ook maken ze het op FB erg gemakkelijk om te reageren op de foto’s, status en wallposts van je vrienden. Ik vind het er zelf allemaal wat rustiger en overzichtelijker uitzien.
  Je Hyves verwijderen gaat trouwens niet zomaar, wat erg jammer is. Bij FB heb ik dat nog niet geprobeerd…

 4. Beste Jan Lammert,

  Je voorspellingen zijn interessant en ik kijk er ook op die manier naar. Nu ben ik op school bezig met een doelgroep onderzoek om meer te weten te komen over communities. Maar ik zit nog met een paar vragen:

  – Wat zijn de redenen dat mensen lid worden van een community?
  – Wat zijn de grote verschillen tussen Facebook, My Space en Qzone?
  – Wat maakt een community goed of juist slecht?

  Zou je daar antwoord op kunnen geven, dan kom ik later weer langs om te kijken.

  Alvast bedankt

 5. @Cheryl, de mogelijkheid bieden om online spellen te spelen is een slimme zet geweest van Facebook. Ik heb gehoord dat Farmville intussen de grens van 60 miljoen gebruikers bereikt heeft. Dat is meer dan Twitter. Kun je nagaan wat voor marketingpotentie zo’n online spel heeft.

  @Manoli, als je echt geïnteresseerd bent in community’s dan kan ik je van harte het boek van Amy Jo Kim aanbevelen. De titel van haar boek is ‘Community Building on the Web: Secret Strategies for Successful Online Communities. In dit boek staan alle antwoorden op je vragen.

 6. @Anja: dat RTL nieuws hyves heeft gevonden is niet vreemd, RTL is 30% aandeelhouder in hyves.
  maar als je kijkt naar de stellingen in het rtl ontbijtnieuws en de reacties daarop dan zijn die ronduit kinderachtig te noemen. iets wat de *voorspelling en mening* van Jan onderstreept.
  Zelf ben ik net 21 geworden en gebruik ook alleen maar Facebook. Simpelweg omdat je alle functies er eerder hebt en met al je buitenlandse vrienden in contact blijft. Verder is het gebruiksvriendelijker en minder ‘gepimpt’ opgebouwd.
  hyves profiel verwijderen bleek idd lastig, maar ga naar: http://www.hyves.nl/help
  dan naar mijn account
  en dan account verwijderen

  ik heb de helpdesk echt TIG keer moeten mailen om het erdoor te krijgen…zeer onprofessioneel van hyves en daardoor NOG meer reden voor mij om weg te gaan!

Altijd op de hoogte blijven?