Menu

Sociale media, waarom?

Martijn 21 september 2009

Als ik mensen vraag of ze ook gebruik maken van sociale media krijg ik vaak als reactie dat hij/zij het niet nodig vindt om alles met de hele wereld te delen. Toch zijn deze mensen volgens onderzoek in de minderheid, de meerderheid van de internetgebruikers maakt gebruik van sociale media. Toch is het ook niet vreemd dat er nog mensen zijn die er niet aan durven toegeven. Want was het enkele jaren geleden niet juist andersom?
Wilde je jezelf op het internet niet het liefst zoveel mogelijk afschermen van de buitenwereld? Er is een periode geweest dat alles in anonimiteit gebeurde op het internet, of in een zodanige hoedanigheid dat door een onherkenbare nickname er niet meer viel te achterhalen wie degene was. De angst bestond namelijk dat alles wat je deed op het internet weer tegen je gebruikt kon worden.

Tegenwoordig is alles anders, hoe socialer hoe beter! Hoe meer delen hoe beter lijkt het idee te zijn. Hyves, Flickr, Twitter, Facebook, LinkedIn zijn nog maar enkele voorbeelden. Bijna elke internetgebruiker (inclusief bedrijven) maakt wel gebruik van 1 of meerdere van deze sociale media. Maar wat is er anders dan vroeger en wat drijft mensen om zich zo te storten op de sociale media?
Daar zijn verschillende redenen voor te bedenken, ten eerste beginnen gebruikers vaak omdat een ander het ook doet en je wilt niet achterblijven. Als iedereen het gebruikt (350 miljoen gebruikers wereldwijd volgens studies) dan wil je niet achterblijven en het tenminste een keer gaan proberen. Dit komt ook naar voren uit een onderzoeksrapport van Forrester, het gebruik van sociale media is als volgt in te delen:

  1. Inactives  – 46% – Dit zijn niet actieve gebruikers
  2. Spectators – 41% – Volgers van blogs, video (bijvoorbeeld Youtube),  reviews
  3. Joiners – 26% – Mensen die zich daadwerkelijk aansluiten bij een netwerk
  4. Collectors  – 6% – Deze mensen verzamelen content
  5. Critics – 17% – Mensen die reageren, bijvoorbeeld reviews plaatsen, reageren op blogitems en actief zijn op fora.
  6. Creators – 17% – Dit zijn de mensen die de content maken (blogs, twitter etc), muziek uploaden, en videos uploaden.

Enkele jaren geleden heb ik al eens geschreven over het ontstaan en evolueren van het internet . Eigenlijk zou je het ontstaan van het internet al kunnen zien als een sociale aangelegenheid en is het niet verwonderlijk dat dit sociale aspect mede door de verdere ontwikkeling van internettechnieken op het punt is gekomen waar we ons nu bevinden.

Een ander punt waardoor sociale media aan populariteit wint is het feit dat het vertrouwen in deze media vergroot is. Vroeger werd informatie afkomstig van sociale media sites niet gelijk vertrouwd. Tegenwoordig zijn sociale media de snelste en belangrijkste bronnen van nieuws. Het wordt steeds duidelijker waarom men privé gebruik gaat maken van sociale media, behalve het onderhouden van oude en nieuwe contacten, het delen en vergaren van kennis/interesses/hobby’s, heeft het ook bij aankoop van nieuwe producten een erg grote invloed. Uit een rapport van Nielsen (“Trust in Advertising”) blijkt dat 14% van de consumenten nog vertrouwd in normale advertenties en dat 78% vertrouwd op aanbevelingen van andere gebruikers. Hieruit blijkt maar dat het sociale aspect van het internet ook zijn uitwerking heeft op de bedrijfswereld.
Het is dan ook wel duidelijk dat bedrijven ook niet om sociale media heen kunnen. Ten eerste omdat het een enorm kostenbesparend medium kan zijn. Waarom nog investeren in advertenties als 86% van de consumenten er toch niet in gelooft? Een goedkopere, snellere en meer efficiënte  manier om contact met je klant te krijgen dan via sociale media is er bijna niet. Oftewel je kunt sociale media gebruiken voor:

  • Promotie van jezelf (je merknaam), je product of je dienst;
  • Onderhouden van een netwerk;
  • Contact en discussie met je klanten en met eventueel je conculegas;
  • Nieuwe kennis vergaren uit bovenstaande punten.

Door middel van deze punten komt de sociale trein op gang en zal dit ook zeker een voordeel hebben in de vindbaarheid van je bedrijf op het web.
Mocht je nou geïnteresseerd zijn geraakt in het gebruik van sociale media voor je bedrijf en heb je geen idee waar te beginnen of met welke media? Neem dan eens contact met ons op, wij denken graag mee!

Gerelateerde artikelen:

Altijd op de hoogte blijven?