Menu

A/B testing

Karel-Jan 12 augustus 2009

A/B testing, wel eens van gehoord? Middels A/B testing kunnen hogere conversies behaald worden waardoor je meer rendement uit je internetbusiness kunt halen. A/B testing is een onderzoekmethode die kan zorgen voor meer verkoop, meer reserveringen, meer aanmeldingen of meer aanvragen via het contactformulier.

Bij A/B testing worden twee of meer verschillende situaties getest op effectiviteit. De verschillende versies van een webpagina worden willekeurig aan de bezoekers getoond. De verschillende varianten dienen hetzelfde doel maar kunnen qua content, vorm of structuur verschillend zijn. Door middel van een tool kan worden bijgehouden welke variant de hoogste conversie heeft.

Een erg populaire tool is de Website Optimizer van Google. Dit is een gratis hulpprogramma voor het testen en optimaliseren van websites. Ik gebruik deze tool ongeveer een jaar en ik ben er erg over te spreken. Door deze tool is A/B testing voor iedereen toegankelijk geworden.

A/B testing in de praktijk

Het doel van A/B testing is het behalen van hogere conversies. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld zal ik demonstreren hoe dit werkt. Op de homepagina van de Pronamic website staat een link naar de over ons pagina met als titel ‘Meer over Pronamic’. Deze benaming hebben wij gekozen omdat het ons de meest logische leek. Maar wie zegt dat er geen betere benaming is, die een hogere conversie oplevert? Ik heb daarom vorige week een A/B test op de Pronamic website uitgevoerd met als doel het verhogen van het aantal klikken naar de over ons pagina.

Allereerst heb ik drie alternatieve benamingen voor de link naar de over ons pagina bedacht:

  • Meer over Pronamic (orgineel)
  • Lees nu meer over Pronamic (combinatie 1)
  • Pronamic, uw internetpartner (combinatie 2)
  • Over ons (combinatie 3)

De eerste twee combinaties verschillen weinig van elkaar. De derde en vierde combinatie daarentegen zijn totaal anders. De vier combinaties worden doormiddel van de Website Optimizer van Google willekeurig aan de bezoekers getoond. In de screenshot hieronder zijn de resultaten van deze test te vinden.

In de tabel worden de vier verschillende combinaties getoond, waarbij het origineel de link met als titel ‘Meer over Pronamic’ is. In de laatste kolom is de conversie terug te vinden. Zo heeft 9 van de 44 bezoekers op de originele link geklikt en slechts 5 van de 43 op de link met als titel ‘Pronamic, uw internetpartner’. De laatste twee combinaties scoren erg laag en zijn daarom niet geschikt als benaming voor de link naar de over ons pagina. De link met als titel ‘Lees nu meer over Pronamic’ is de benaming die de meeste conversie oplevert. Echter het verschil met de eerste combinatie is zo klein, dat de verschillen verwaarloosbaar zijn. Bij A/B testing geldt hoe langer de test en hoe meer bezoekers hoe betrouwbaarder de test.

Ik kan me goed voorstellen dat je na het lezen van deze blog meer wilt weten over A/B testing. Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op. Pronamic kan je helpen met het opzetten van een A/B test. Wij zorgen ervoor dat je met je website hogere conversies behaald.

Altijd op de hoogte blijven?