Menu

7 juridische regels voor een website

Jan Lammert 11 augustus 2009

Tijdens het ontwikkelen van een website en een bijbehorende applicatie zoals een webwinkel, wordt er sterk gelet op vormgeving, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. En terecht, deze aspecten worden door online bezoekers meteen waargenomen en dienen daarom goed in orde te zijn. De internetbranche is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen branche waar veel geld in omgaat. Daarom zou ik ervoor willen pleiten om ook meer te letten op de wettelijke eisen die van toepassing zijn. Dit voorkomt onnodige advocaatkosten en scheelt ergernis. In dit artikel staan een zevental tips waar u  op moet letten tijdens de bouw van uw website of webwinkel:

  1. Wanneer u producten verkoopt via de website dan is de Wet Koop op Afstand voor u van toepassing. Dit betekent onder andere dat u bepaalde informatie dient te verstrekken voordat de overeenkomst wordt afgesloten. Te denken valt dan aan informatie over uzelf, de belangrijkste kenmerken van het product, eventuele vervoerskosten, de prijs inclusief belasting en de wijze van betaling. Doet u dit niet dan heeft de koper gedurende een periode van 3 maanden na aflevering de mogelijkheid om de koop ongedaan te maken. Dit wordt ook wel het herroepingsrecht genoemd.
  2. Publiceer uw algemene voorwaarden online. In niet alle gevallen is het strikt noodzakelijk om de algemene voorwaarden online te plaatsen. In bijna alle gevallen is het echter wel handig. U maakt de stap voor de klant om uw voorwaarden te lezen namelijk kleiner en dat is gunstiger voor u. Daarnaast is het wanneer er ‘verkoopbevordende’ activiteiten plaatsvinden op uw website ook gewoon verplicht om uw algemene voorwaarden online te hebben.
  3. Denk om de privacy. Ook ik roep vaak in mijn enthousiasme dat ‘meten, weten is’. Er zijn echter grenzen. Zo is het bijvoorbeeld verboden om zonder toestemming persoonsgegevens te verzamelen en deze te koppelen aan persoonlijke bezoekersstatistieken. Mocht u wel toestemming hebben draag dan zorg voor een goed privacystatement. Ook dienen de verzamelde gegevens goed beveiligd te worden.
  4. Controleer of uw algemene voorwaarden nog actueel zijn. Te vaak kom ik algemene voorwaarden tegen die niet meer actueel zijn. Laat daarom voor de zekerheid uw voorwaarden controleren door een accountant of advocaat. Standaard algemene voorwaarden zijn vaak niet toegespitst op online activiteiten. De zin: druk en zetfouten voorbehouden, kom ik bijvoorbeeld nog te vaak online tegen en is op het internet van geen waarde.
  5. Maak geen gebruik van andermans werk. Klinkt logisch maar in de praktijk gebeurt dit maar al te vaak. Wanneer er in een kort tijdsbestek content nodig is of wanneer er ‘inspiratie’ op moet worden gedaan wordt al snel gekeken hoe de virtuele buurman dit heeft gedaan. De Nederlandse wetgeving is hier echter erg duidelijk in. Klakkeloos zaken kopiëren zonder bronvermelding is per definitie verboden.
  6. Wees voorzichtig met merknamen van anderen. Persoonlijk geloof ik dat bij online marketing je uit moet gaan van eigen kracht. Er zijn echter bedrijven die ervoor kiezen om woorden die sterk lijken op de merknaam van de concurrentie te gebruiken in een domeinnaam of in de zoekwoorden. Hoe wel er een groot grijs gebied is, is het vaak wel een inbreuk op het merkrecht en daarom verboden.
  7. Maak gebruik van een goede disclaimer. Een disclaimer, in goed Nederlands ook wel de exoneratie genoemd, moet bij een website goed in orde zijn. Met een disclaimer kun je namelijk eventuele schadeclaims van website bezoekers voor zijn.

Naast deze 7 punten zijn er nog meer zaken waar u op juridisch vlak aan moet denken. Mocht u meer informatie over dit onderwerp willen lezen dan raden wij u aan om naar een advocatenbureau te gaan dat zich heeft gespecialiseerd in internetwetgeving. Veel wetgeving is namelijk nieuw of moet nog worden gemaakt. Gespecialiseerde advocatenkantoren kunnen u precies de huidige stand van zaken vertellen. Meer informatie kunt u ook vinden op de website www.iusmentis.com geschreven door Arnoud Engelfriet. Op deze website is veel actuele informatie te vinden over internet en het recht.

Uiteraard kunt u ook altijd informatie inwinnen bij Pronamic. Niet alleen over de juridische zaken van een website maar ook over praktische zaken. Wij helpen u graag verder.
Ten slotte wil ik dit ‘juridisch’ artikel graag eindigen met een echte juridische volzin: hoewel ik heb getracht u zoveel mogelijk op de hoogte te houden, kan informatie uit dit artikel verouderd zijn. Pronamic aanvaard daarom geen enkele aansprakelijkheid jegens de lezer en zijn niet aansprakelijk voor enige bijzondere of incidentele schade of gevolgschade voortvloeiend uit dit artikel, indien en voorzover de wet niet anders bepaald.

Altijd op de hoogte blijven?