Menu

Stockfoto’s via Flickr

Karel-Jan 22 juli 2009

Een foto zegt meer dan 1000 woorden, zo luidt het spreekwoord. Bij een website is het gebruik van goede foto’s van wezenlijk belang. Mooie beelden dragen bij tot een positief imago en kunnen de boodschap van een website ondersteunen. Het kan leiden tot meer vertrouwen of waardering voor een bedrijf en/of product.

Als de kosten van een fotograaf niet binnen je budget passen dan zijn stockfoto’s een prima alternatief, mits je de juiste foto’s gebruikt. Er zijn honderden sites die (gratis) stockfoto’s aanbieden. Mijn favoriet is Flickr.

Waren vroeger SXC, iStockphoto en Getty Images mijn favoriete sites is dat nu Flickr geworden. Flickr is een website voor het beheren van foto’s en het delen daarvan. Het archief van Flickr bevat inmiddels miljarden foto’s over de meest uitéénlopende onderwerpen. Zoek maar eens op “vw t1” en er worden een kleine 5000 foto’s van deze gave bus getoond.

Mag ik zomaar alle foto’s gebruiken?

Het antwoord is nee. Niet alle foto’s kunnen zomaar voor commercieel gebruik ingezet worden. Je mag alleen foto’s gebruiken die onder de Creative Commons licentie vallen. Maar dan heb je nog de keuze uit een slordige 30 miljoen foto’s. En er komen dagelijks nieuwe foto’s bij. Zoek eens op “Leeuwarden” en je krijgt bij Flickr 716 resultaten die gebruikt mogen worden voor commerciële doeleinden. iStockphoto en SXC komen niet verder dan 30 foto’s.

Via de Advanced Search kan je aangeven of je naar foto’s wilt zoeken die onder de Creative Commons licentie vallen.

Compfight

Een collega wees mij op Compfight, een site waarmee je nog sneller door de database van Flickr kan zoeken. Ook deze site biedt de mogelijkheid om enkel en alleen foto’s te zoeken die onder de Creative Commence licentie vallen. Per pagina krijg je 252 foto’s te zien. Sneller navigeren kan bijna niet.

Zo zie je maar, op een goedkope manier kan je veel goede foto’s vinden. Allemaal dankzij Flickr. Er kleven wel nadelen aan het gebruik van Stockfoto’s. Stockfoto’s zijn niet bepaald exclusief. Iedereen kan elke foto voor elk willekeurig project gebruiken. Ook bevatten stockfoto sites veel buitenlands fotomateriaal, wat vaak niet geschikt is voor een Nederlandse website. Denk daarom goed na welke foto je voor een project wilt gaan gebruiken. In bepaalde gevallen is het gewoon beter om een fotograaf in te schakelen.

3 reacties

  1. Karel-Jan,

    Ondertussen heeft Flickr haar zoekfunctie flink verbeterd.
    Je kunt daar nu ook zoeken naar foto’s, zoals bij Compfight, die onder Creative Commons licentie vallen.

Altijd op de hoogte blijven?