Menu

Google Alerts

Remco 1 juli 2009

Google Alerts is een gratis dienst van Google en wordt in Nederland ook wel Google Meldingen genoemd. Google Alerts kun je gebruiken om op de hoogte te blijven van allerlei zaken. Hiervoor moet je bij Google Alerts enkele zoekwoorden definiëren. Elke keer als er nieuwe zoekresultaten voor deze zoekwoorden beschikbaar zijn krijg je daar een melding van.

Om Google Alerts te gebruiken ga je naar google.nl/alerts en log je in met je Google account. Zodra je bent ingelogd kun je verschillende zoekwoorden toevoegen. Google houdt je vervolgens persoonlijk op de hoogte via een e-mailbericht of een RSS-feed.

Je kunt bij elke zoekopdracht aangeven in wat voor type nieuws je geïnteresseerd bent. Je hebt daarbij de keuze uit ‘Nieuws’, ‘Blogs’, ‘Web’, ‘Uitgebreid’ en ‘Discussiegroepen’. Daarnaast kun je aangeven hoe vaak je een melding wilt ontvangen. Je hebt de optie om een melding te krijgen zodra er iets gebeurd, maar ook één keer per dag of week.

Er zijn talloze interessante zoekopdrachten te bedenken die je kunt toevoegen. Je zou bijvoorbeeld je eigen naam als zoekwoord kunnen invoeren. Wanneer mensen over je schrijven dan krijg je van Google daar automatisch een melding van. Als je de eigenaar bent van een bedrijf kun je de naam van dat bedrijf ook opnemen. Je kunt op dezelfde manier ook de ontwikkelingen van je concurrenten volgen. Ik heb momenteel de volgende zoekopdrachten ingesteld.

 • remco tolsma
 • pronamic
 • friesland webdesign
 • bierkratje OR “Kratje in de aanbieding”
 • garijp
 • wijnjewoude

Met deze zoekwoorden blijf ik op hoogte van al het nieuws over mijzelf, Pronamic, webdesign in Friesland, het project “Kratje in de aanbieding” en de plaatsen Garijp en Wijnjewoude. Naast bovenstaande voorbeelden zou je ook nog zoekwoorden kunnen opnemen voor:

 • Collega’s
 • Favoriete auteurs / bloggers
 • Bedrijfs- en persoonsnamen concurrenten
 • Hobby’s
 • Onopgeloste problemen

De mogelijkheden zijn eindeloos, ik ben daarom erg benieuwd waar jij Google Alerts voor gebruikt of gaat gebruiken.

Altijd op de hoogte blijven?