Menu

Hoe voorkom je RSI klachten?

Chris 21 april 2009

RSI klachten zijn een veel voorkomend probleem bij mensen die veel achter de computer werkzaam zijn. Eén van de grootste oorzaken van RSI is een langdurige handeling in een belastende houding. Onder RSI klachten wordt vaak verstaan pijn aan pols, elleboog, nek en schouders. Verder kan men ook last hebben van tintelingen aan vingers en/of handen.

Wanneer er sprake is van RSI is het raadzaam om een afspraak te maken met een fysiotherapeut. Voorkomen is echter beter dan genezen. Daarom een aantal tips hoe u RSI kunt voorkomen:

 • Wissel werkzaamheden af. Om de statische belasting bij computerwerkzaamheden zoveel mogelijk terug te dringen, moeten werkzaamheden met de computer zoveel mogelijk worden afgewisseld met andere werkzaamheden, zoals telefoon, overleg etc.
 • Blijf alert. Wanneer u klachten heeft meldt deze dan aan uw werkgever of bedrijfsarts. RSI klachten zijn in een vroeg stadium namelijk beter te behandelen.
 • Neem regelmatig een pauze. Aan te raden is om per uur, twee minuten pauze te nemen. Doe deze twee minuten geen computerwerkzaamheden. Mocht u een type zijn die snel de tijd vergeet dan is dat geen probleem. Tegenwoordig is er speciale software om je je aan de pauze te herinneren.
 • Zorg voor een goede hoogte van stoel en bureau. Zoals staat aangegeven in de afbeelding van dit artikel.
 • Neem klachten serieus en meldt ze bijtijds aan uw werkgever of bedrijfsarts.
 • Maak gebruik van een RSI kussen. Dit kussen verleent steun aan de onderrug en verlaagt de kans op RSI aanmerkelijk. Dit kussen is ook te bestellen op de website van Fysiotherapie Smith.

Wanneer u bovenstaande tips uitvoert zal u zien dat de kans op RSI een stuk kleiner wordt. Mocht u zich echter al herkennen in bovenstaande ziektebeeld dan is het beter dat u contact met ons neemt. Fysiotherapie Smith maakt vooral gebruik van de Mckenzie methode om mensen snel verlichting te geven bij deze klachten. Deze vorm van therapie maakt de patiënt snel therapie onafhankelijk, wat als groot voordeel heeft dat mensen zelf hun klacht onder controle kunnen krijgen. Mocht u vragen hebben of een afspraak willen maken dan is dit mogelijk via onze website.

1 reactie

 1. Hey Mannen,

  Leuk zo’n gastblog van een echte professional. Er staan goede tips in waar jullie misschien zelf ook nog wel wat van kunnen leren. Zijn jullie wel een RSI-vrij bedrijf?

  Werkse!!

  Geartsje!

Altijd op de hoogte blijven?