Menu

Live TV kijken op internet

Leo 16 maart 2009

Internet, computers en de televisie komen steeds dichter bij elkaar te liggen. TV’s krijgen een aansluiting voor een internetkabel en computers kunnen tv zenders ontvangen. Twee apparaten die altijd hun eigen markt hebben gehad. De laatste tijd beginnen deze twee markten meer naar elkaar toe te groeien. Vooral op het internet neemt video een steeds grotere rol in. Kijk maar naar websites al Youtube die miljoenen video’s aanbieden, waarvan sinds kort ook HD-kwaliteit. Daarnaast begint sinds kort de roep naar live tv via internet ook groter te worden!

Het is 12 maart 2009, UEFA Cup Voetbal op tv en het blijkt dat ik geen tv kan kijken in de woonkamer. Ik wil graag de wedstrijd volgen die wordt gespeeld. Hoe dit op te lossen… Een korte zoektocht op internet bracht mij op de website www.upclive.nl. De portal van de bekende kabelmaatschappij, waar zij nieuws, weer, tv en vele andere wetenswaardigheden bij elkaar brengen. Aangezien ik op zoek ben naar live tv op Nederland 3, vind ik onder de rubriek televisie de optie “Live TV”. Blijkt dat UPC gratis live tv aanbiedt van 13 tv-zenders. Alle zenders welke UPC in haar pakket heeft staan vermeld, echter behalve de 13 gratis zenders worden deze alleen via digitale-tv aangeboden.

Gelukkig voor mij was Nederland 3 gratis live te volgen, dus ik kon mijn UEFA Cup volgen. Mijn collega die niet bij UPC is aangesloten kreeg echter de mededeling: “Live TV kijken via internet is helaas alleen beschikbaar voor abonnees die zijn aangesloten via een UPC Breedband Internet verbinding (minimaal UPC Internet Light)”. UPC biedt deze optie alleen aan haar eigen afnemers en niet aan Jan en Alleman.
Het blijkt dus wel dat internet en tv steeds dichterbij elkaar komen. Wat krijgen we straks? Live interactie met een internetgebruiker op TV? Internet-shows in plaats van TV-shows? Wie zal het zeggen. Ik kijk met verwachtende ogen vooruit op wat komen gaat.

PS. Wat ik mij nog wel af vraag is, UPC gebruikers met een uitgebreid digitaal pakket, zien zij op internet ook meer tv-zenders dan dat ik zie? De TV-zenders die ik gratis kon volgen zijn:

 • Nederland 1
 • Nederland 2
 • Nederland 3
 • BBC 1
 • BBC 2
 • CNN
 • National Geographic
 • E! Entertainment
 • Poker Channel
 • ESPN Classic
 • Holland Doc
 • Cartoon Network
 • VH1

Altijd op de hoogte blijven?