Menu

Google en Android

Jelke 1 maart 2009

Er zijn in het verleden al meerdere berichten verschenen over de opkomst van mobiel internet. Zo schreven enkele collega’s al: ‘Heeft u uw website wel eens bekeken op een mobiele telefoon?‘, ‘Website voor mobiele telefoons, 5 tips‘ en ‘Mozilla Firefox werkt aan nieuwe mobiele browser‘.

De reden dat ik dit aanhaal is omdat ik sinds kort in het bezit ben van de nieuwe HTC Dream ook wel de G1 genoemd. Deze telefoon werkt met het nieuwe besturingssysteem ‘Android’ ontwikkeld door Google. Aangezien wij Google en haar diensten nauwlettend in de gaten houden waren we ook zeer benieuwd naar dit nieuwe speeltje.

Met Android levert Google een totaalpakket voor mobiele telefonie. Een vereiste is wel dat de mobiele telefoon is aangesloten op het internet. Door deze verbinding met het internet heeft Google een tal van reeds ontwikkelde applicaties naar de smartphones gebracht. Enkele applicaties als Gmail, Google Calendar, GoogleTalk worden nu direct gesynchroniseerd via de computer naar de mobiele telefoon. Ideaal voor de mensen onder ons die niet zonder e-mail kunnen of voor degenen die veel onderweg zijn.

Bij de eerste keer opstarten van de telefoon wordt je direct om je Google Account gegevens gevraagd, waarna deze direct met de telefoon gesynchroniseerd worden. Direct heb je toegang tot al je e-mailberichten en contacten die opgeslagen staan onder je Google Account. Dit laatste is vooral ideaal omdat je direct alle e-mailadressen die je tot nu toe in je Gmail hebt verzameld kunt gebruiken op je mobiele telefoon.

Open Source

Doordat Android, het bestuurssysteem van de G1, open source is, is iedereen in staat om eigen applicaties te ontwikkelen voor dit platform. Deze applicaties kunnen hierna aangemeld worden bij Google die ze na goedkeuring in de ‘Market’ plaatst. Deze ‘Market’ is voor iedereen met een Android telefoon toegankelijk. Doordat het platform open source is is het een komen en gaan van nieuwe en verbeterde applicaties. Zo kan de gebruiker zelf de telefoon naar wens indelen en naar wens uitbreiden met verschillende functionaliteiten.

Enkele nuttige applicaties

Een zeer nuttige toepassing is de applicatie Google Maps waar je door middel van GPS altijd op de hoogte bent van je positie. Niet heel interessant maar dit in samenwerking met bijvoorbeeld TeleNav is de telefoon in staat om een volledig navigatiesysteem aan te bieden voor onderweg. Nu kun je wel begrijpen waarom Tom Tom langzamerhand steeds meer terrein verliest op de markt. Deze applicatie heb ik zelf nog niet kunnen testen.

Zelf ben ik ook al enige tijd op Twitter te vinden, net als Pronamic. U kent inmiddels het concept van Twitter wel. In samenwerking met de applicatie Twidroid uit de ‘Market’ kan ik nu overal tweets plaatsen en mijn overige connecties volgen.

Google heeft me weer kunnen verbazen. Ik kan maar één ding concluderen, Google blijft innoveren en vernieuwen en zal nog heel lang één van de grootste spelers blijven op het gebied van internet.

Ik heb natuurlijk lang nog niet alles ontdekt, geïnteresseerd? Volg mij op Twitter.

Altijd op de hoogte blijven?