Menu

Tja, welk functieprofiel?

Karel-Jan 3 februari 2009

Webdesigner, webdeveloper, communicatie specialist, artdirector, interactive designer of toch maar multmedia designer? Wat is mijn functieprofiel? Tot voor kort kon ik deze vraag niet gemakkelijk beantwoorden omdat mijn interesses erg breed liggen. Oké, mijn passie ligt bij het ontwerpen van websites en webapplicaties, maar past daardoor het functieprofiel ‘webdesigner’ het beste bij mij? Ik denk het niet.

Iemand die projecten managed is een projectmanager, iemand die huizen bouwt een bouwvakker en iemand die tuinen aanlegt een hovenier. Mijn functieprofiel is echter minder gemakkelijk te bepalen. Dat blijkt wel uit het aantal verschillende functies wat ik op mijn visitekaartje heb gehad. Allereerst communicatie specialist (omdat dat het beste bij mijn opleiding communicatie systemen aansloot), later webdesigner en weer later designer/webdeveloper. Inmiddels ben ik erachter! Interactive designer, dat is het functieprofiel dat bij mij past.

Wikipedia omschrijft interaction design als een ontwerp discipline die zich bezighoudt met het gebied waarin mens en systeem elkaar tegenkomen. Een interactive designer is iemand die websites en interfaces ontwerpt waarbij naar een optimale gebruikerservaring gestreefd wordt. Het is belangrijk dat een interactive designer zich continue in bezoekersgedrag, zoekmachine gedrag, usability, toegankelijkheid richtlijnen en andere webontwikkelingen verdiept om gebruiksvriendelijke en resultaatgerichte websites en webapplicaties te kunnen ontwikkelen. Heeft de website de juiste beleving? Is de website gebruiksvriendelijk? Wordt de website goed gevonden door de zoekmachines? Worden de doelen van de klant nagestreefd? Ik ben pas tevreden als al deze vragen positief beantwoord kunnen worden. Samenvattend bedenkt een interactive designer hoe een website werkt en wat de beleving gaat zijn. Was het vroeger nog belangrijk om je te specialiseren, denk ik dat het tegenwoordig belangrijk is om je expertise verder uit te breiden. Waar een webdesigner zich voornamelijk richt op het design van een website, gaat een interactive designer nog een stapje verder door over de gehele beleving van een website na te denken.

Dit vond ik overigens nog wel een toepasselijke afbeelding.

Altijd op de hoogte blijven?