Menu

Drukwerk: Aanleveren van stans documenten

Leo 11 februari 2009

Het goed aanleveren van documenten is één van de eisen die een drukker vaak geeft. Online drukkers geven daarom ook vaak aan hoe zij documenten aangeleverd willen krijgen. De ervaren grafisch vormgever weet vaak wel hoe hij/zij documenten moet opmaken en aanleveren. Ook in mijn geval, als grafische man van Pronamic, weet ik in de meeste gevallen hoe ik documenten moet aanleveren. Maar een enkele keer moet ik toch eerst bij de drukker informeren hoe ik een document moet aanleveren.

Zo heb ik onlangs aan twee opdrachten gewerkt waarbij ik mij afvroeg hoe ik nu het document moest aanleveren. Eén van de opdrachten was het vormgeven van een rapportomslag waarbij een kader uit de omslag gestanst moest worden. Aangezien ik niet eerder met stansvormen gewerkt had, moest ik onderzoeken hoe zo’n document aan te leveren. Ik kwam twee manieren tegen:

 1. Het kader aangeven met een omlijning in een afwijkende kleur, waarbij je de naam van de kleur veranderd naar ‘stans’. Tevens moet je aangeven dat het een ‘overprint’-attribuut betreft.
 2. Een tweede manier was om extra snijlijnen buiten het document te plaatsen. Deze lijnen dienen ter hoogte/breedte van het te stansen kader te worden geplaatst.
  Dit kan eveneens met de hierboven genoemde kleuraanduiding.

Omdat ik niet zeker wist hoe het bestand aan te leveren heb ik bovenstaande manier allebei aangeleverd. De bestanden werden naar de drukker van onze klant is toegestuurd. Hierdoor heb ik helaas geen reactie van de drukker gekregen. Maar van betreffende klant is helemaal tevreden met het resultaat. Eén van de belangrijkste aspecten in het hele proces.

Het is altijd goed om te leren. Heb jij meer ervaring met het aanleveren van bestanden met een stansvorm. Deel jouw kennis dan met ons in een reactie op dit weblog item.

2 reacties

 1. Aneta Kubera

  Hi Leo,
  Ik heb het artikel over “Aanleveren van stans documenten” van je gelezen-geweldig dat je al jouw ervaring wilt delen.
  Maar toch begrijp ik het niet helemaal! Als je er tijd hebt zou mij AUB met iets kunnen helpen?
  Ik wil een bepaalde stickervorm 118x21mm hoog, met een ronde hoeken (10 mm diameter) en met het omlijning (kader van 3mm) in PMS kleuren in Illustrator laten maken en aan de drukker goed aanleveren. Maar ik weet het niet hoe kan ik het GOED maken:-((( dat het ik helemaal tevreden ben met het resultaat.
  Heb je een voorbeeld templaat in illustrator, welke zou ik kunnen toepassen in mijn ontwerp? Ik zou je zo ontzettend dankbaar zijn!
  Alvast bedankt voor de moeite.
  Aneta

  • Hallo Aneta,

   In het geval welke jij beschrijft denk ik dat optie 1 uit het artikel de juiste oplossing is. Aangezien het ronde hoeken betreft gaat optie 2 niet op.

   In Adobe Illustrator kun je met de Rounded Rectangle Tool de juiste stansvorm maken. Door enkel 1x te klikken kun krijg je een opties venster waarin je direct het gewenste formaat en ronding kunt opgeven.
   Wanneer je de juiste vorm hebt, kun je de stroke een kleur geven (het maakt niet uit welke kleur, als je deze maar de naam ‘stans’ geeft. Geef ook aan dat de stroke aan de binnenkant aligned wordt. Als laatste dien je in het Attributes venster (Ctrl+F11) de optie “Overprint stroke” aan te vinken.

   Ik heb alvast een template voor je gemaakt welke je onderaan het artikel kunt vinden. Wel ben ik benieuwd of mijn reactie je vragen heeft weggenomen.

   Met vriendelijke groet,

   Leo

Altijd op de hoogte blijven?