Menu

Bio-webdesign en usability

Martijn 22 februari 2009

Zoals te lezen op mijn team pagina ben ik van oorsprong een bio-informaticus. Iedereen kent de richtingen biologie en informatica, maar vanwaar deze samenvoeging van deze twee richtingen? Tegenwoordig komt er bij experimenteel onderzoek in laboratoria ontzettend veel data vrij. Het is daarom van belang dat er mensen zijn die met deze data kunnen werken, dus de kennis hebben om met biologische data te werken en de kennis hebben om deze data op de meest efficiënte manier te verwerken.

Voor de hand ligt dat de meest efficiënte manier om data te verwerken met behulp van de pc is. Maar wat doet een bio-informaticus vandaag de dag? Een bio-informaticus is bezig met het maken of verbeteren van databases met biologisch materiaal, het maken van algoritmes en het ontwerpen van statistische technieken. En daarnaast heeft een bio-informaticus genoeg theoretische kennis in huis om praktische problemen op te lossen die voortkomen uit de analyse van biologische data. Praktische voorbeelden zijn het het bepalen van de volgorde van DNA en eiwit, en ook de annotatie hiervan.  Het vergelijken van DNA sequenties en eiwitsequenties, en het voorspellen en maken van 3D modellen van eiwit structuren.

Maar wat zou al deze informatie voor nut hebben als ze niet gemakkelijk toegankelijk zou zijn. Daarom wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van het internet technologieën. De website van het National Center for Biotechnology Information (NCBI)  is hier een voorbeeld van, NCBI ontwerpt online databases, doet onderzoek in bio-informatica, ontwikkelt analyse tools hen verspreid enorm veel biologische informatie. Dit alles voor het beter begrijpen van de moleculaire processen die te maken hebben met de menselijke gezondheid en ziektes. Bij dit soort websites is vaak de meeste aandacht besteed aan de daadwerkelijke tools, die dan ook prima werken. Neem als voorbeeld BLAST, een tool om sequenties (DNA of eiwit) met elkaar te vergelijken, volgens de site kan deze binnen 15 seconden een sequentie met de hele database (van honderden gigabytes) vergelijken. Maar als ik op de site kom om snel even iets op te zoeken lukt mij dat niet binnen 15 seconden. De usability van zo’n website met een verzameling tools is ver te zoeken. Het is duidelijk te zien dat over de structuur van de website niet goed is nagedacht, de website is een samen raapsel van tools die door de website met elkaar verbonden worden. Hoe ze verbonden zijn is mij in eerste instantie niet duidelijk. Dit is mij pas duidelijk geworden nadat ik de sitemap heb bekeken. Ik moet zeggen dat de opbouw van deze sitemap een voorbeeld is hoe het wèl moet! De website wordt hier opgesplitst in vier gedeeltes waarna deze verder worden vertakt. Op deze manier kom ik veel sneller bij het gedeelte van de site waar ik zou moeten zijn. Ik denk dat er qua usability van de site veel winst behaald zou kunnen worden als de hele site volgens deze manier opgebouwd zou worden. In tegenstelling tot de sitemap van NCBI, helpt de sitemap van de europese tegenhanger van het NCBI, het European Bioinformatics Institute, EBI, nog niet echt mee aan het gebruik van de site. De sitemap bestaat uit een alfabetische opsomming van alle services die op de website te vinden te zijn. Hier ontbreekt de koppeling tussen de andere gedeeltes van de website waardoor ik nog steeds niet veel verder kom in mijn zoektocht naar de juiste informatie.

Ik ben van mening dat er in deze sector vaak teveel de nadruk op tools wordt gelegd en te weinig aandacht wordt besteed aan de manier waarop deze op internet geprofileerd worden. Ze staan op internet en daarmee is het ook gedaan. Ik denk zelf dat er voor de gebruiker veel winst wordt gehaald als er goed wordt nagedacht over de structuur van dergelijke webapplicaties. Hierdoor vergemakkelijkt het gebruik en hoeft de gebruiker niet een lange zoektocht te ondergaan om uit te vinden hoe alle onderdelen van de applicatie gekoppeld zijn. Bio-informatici zijn experts in het ontwikkelen van tools die onderzoeksprocessen kunnen automatiseren, maar niet altijd experts in de webdesign. Hopelijk ziet deze sector ook in dat een samenwerking tussen beide sectoren iets krachtigs op kan leveren. Pronamic hoopt hier ook deel van uit te kunnen maken, aangezien wij beide vakgebieden in huis hebben.

Altijd op de hoogte blijven?