Menu

Internet Explorer 6 ondersteuning

Karel-Jan 17 januari 2009

Internet Explorer 6, de internet browser van Microsoft die inmiddels al een dikke zeven jaar bestaat. Als website ontwikkelaars moeten we rekening houden met de verschillen tussen de browsers en browser versies. Het kost altijd weer veel tijd om een website ook correct te laten werken in Internet Explorer 6. De vraag is, moeten wij nog steeds ondersteuning bieden voor deze gedateerde browser?

Over deze vraag wordt steeds vaker gediscussieerd bij Pronamic. Als ik het gefoeter en gescheld van de webontwikkelaars moet geloven stoppen zij het liefst per direct de ondersteuning voor deze browser. Voor de mensen die het niet weten, IE 6 heeft lak aan de standaarden die beschreven staan bij het W3C. Het heeft een belabberde CSS ondersteuning (hetgeen wat de opmaak van een website bepaalt) waardoor er allerlei hacks en fixes moeten worden toegepast om de website ook goed te laten werken in deze browser. De browser ondersteunt ook geen transparante PNG’s. Sommige ontwikkelaars beweren zo’n 80% van tijd te spenderen aan het debuggen van een website voor IE 6. Gelukkig weet onze front-end ontwikkelaar zoveel van XHTML/CSS en de verschillende browsers af, dat hij er gemiddeld zo’n 15% van de tijd aan besteedt.

Er zijn al veel grote webapplicaties en bedrijven die geen IE 6 ondersteuning meer bieden. MobileMe van Apple en het software concern 37 Signals hebben onlangs laten weten geen ondersteuning meer te bieden voor IE 6. 37 Signals geeft als reden dat ze door het laten vallen van IE 6 ondersteuning betere gebruikerservaring kunnen bieden door het feit dat de oude browser dit niet biedt. Moet Pronamic in de voetstappen van deze grote bedrijven treden of moeten wij nog wel IE 6 ondersteuning bieden? Laten we eens kijken naar het aantal IE 6 gebruikers.

Uit de statistieken van onze eigen website blijkt dat de helft van de bezoekers gebruik maakt van Internet Explorer. Van deze 50% Internet Explorer gebruikers werkt een kleine 20% met IE 6.

Uit de statistieken van het W3C blijkt dat 19,6 % van alle internet gebruikers IE 6 gebruikt. Andere veelgebruikte browsers zijn overigens Firefox, Safari, Chrome en Opera. Het aantal IE 6 gebruikers is naar ons inziens nog te hoog om geen ondersteuning meer voor te gaan bieden. De websites die wij ontwikkelen zullen daarom nog steeds gewoon IE 6 compatible zijn. Voor ons CMS is de ondersteuning van IE 6 wel komen te vervallen omdat het niet meer voor de online ervaring kan zorgen die wij u willen geven.

Pronamic wil innovatief blijven en Internet Explorer 6 belemmerd daar ons in. Gebruikt u nog wel Internet Explorer 6? Dan raden we u aan om eens te kijken naar de gratis alternatieven Firefox of Google Chrome.

1 reactie

Altijd op de hoogte blijven?