Sociale websites zijn helemaal ‘in’. Denk aan Hyves, Facebook, Del.icio.us, Twitter, Flickr, Last.fm. De lijst met sociale websites wordt groter en groter. Over het algemeen zijn deze websites vooral op persoonlijke contact gericht en niet op hun carriere. Daar komt LinkedIn om de hoek kijken.
LinkedIn is een virtueel sociaal netwerk dat gericht is op professionals. Het belangrijkste doel van de website is om geregistreerden te laten profiteren van elkaars (zakelijke) netwerk. Dit gebeurd door je te relateren (connecten) aan anderen die je vertrouwt.
Bron: Wikipedia.nl
LinkedIn:
- is actief sinds mei 2003;
- had in september 2008 meer dan 25 miljoen geregistreerde leden;
- was in 2007 het snelst groeiende sociale netwerk van de VS met (189%);
- heeft +/- 570.000 Nederlandse leden;
- is de gemiddelde gebruiker 41 jaar;
- heeft de gemiddelde gebruiker 15 jaar werkervaring;
- verdient de gemiddelde $109.000,- per jaar.
Ik denk dat LinkedIn zich komende jaren sterk zal ontwikkelen tot werelds grootste sociale netwerk voor professionele doeleinden.
Ook investeerders zien toekomst in LinkedIn. Zo werd er in juli 2008 al 53 miljoen dollar geïnvesteerd en werd onlangs bekend dat LinkedIn een investering van 22,7 miljoen dollar krijgt. Het totale bedrag van 75,7 miljoen, moet de sociale-netwerksite beschermen tegen de economische malaise. Met zo veel geld moet dat lukken…
Hoe werkt het?
Bij het aanmaken van een profiel op LinkedIn.com vul je je persoonlijke gegevens in. Maar ook je werk en studie verleden kun je invullen. Je kunt aangeven welke opleidingen je gevolgd hebt en waar je, in welke functie, hebt gewerkt. Tevens kun je een samenvatting schrijven van je profiel.
Aan de hand van de door jou ingevulde gegevens (studie, werk), geeft LinkedIn een aantal potentiele connecties. Maar je kunt ook zelf personen opzoeken die jij vertrouwt (denk bijvoorbeeld aan je collega’s, (oud) klasgenoten, vrienden, klanten, etc.). Zo ontstaat er een lijst met connecties.
De lijst van connecties kan als volgt worden gebruikt:
- Een netwerk is opgebouwd uit je directe contacten, de relaties van je contacten en de relaties daar weer van. Al deze personen kunnen behalve direct haar of zijn netwerk ook uitbreiden via een introductie door een reeds in het eerste- of tweedelijns netwerk aanwezig contactpersoon.
- Het netwerk kan gebruikt worden voor het vinden van een baan, andere personen of business-kansen, via aanbevelingen vanuit je netwerk.
- Werkgevers kunnen vacatures plaatsen en mogelijke kandidaten zoeken.
- Werkzoekenden kunnen het profiel van managers raadplegen en ontdekken welke van hun bestaande connecties haar of hem kan introduceren.
- Mensen met een LinkedIn-profiel kunnen elkaar vragen stellen die andere professionals kunnen beantwoorden. LinkedIn Answers lijkt op Google Answers en Yahoo Answers, maar is in tegenstelling tot deze diensten gratis. De vragen zijn bovendien meer zakelijk georiënteerd.
- Bovendien heeft LinkedIn de beschikking over groepen. Deze zijn te vergelijken met de clans van Netlog.
Aldus Wikipedia.nl
Voor professionals zit kracht van LinkedIn hem dus in het “in contact komen met andere professionals door middel van je persoonlijke connecties”. Dat is precies het doel wat LinkedIn voor ogen heeft!
Ook Pronamic is vertegenwoordigd op LinkedIn. Bekijk de ‘groep’ van Pronamic.
Profielen van Pronamic medewerkers
- Jelke Boonstra
- Martijn Cordes
- Leo Oosterloo
- Karel-Jan Tolsma
- Remco Tolsma
- Jan Lammert Sijtsema