Menu

Drukwerk: Folders/brochures

Leo 16 september 2008

Pronamic staat over het algemeen bekend om haar kwaliteiten om websites te ontwikkelen. Maar weinig mensen weten dat wij onze kwaliteiten ook inzetten voor het vormgeven van drukwerk. Vandaar een reeks artikelen over drukwerk. Heb ik vorige keer het onderdeel ‘flyers‘ onder de loep genomen, in dit artikel zal ik aandacht besteden aan folders en brochures. Op welke manier dit product gebuikt kan worden, de mogelijkheden met papiersoort, formaten, en wat Pronamic hierin voor u kan betekenen.

Ieder bedrijf of organisatie heeft diensten en/of producten die zij in de markt zetten. Een bouwbedrijf gebruikt haar kwaliteiten om oa. huizen te bouwen, een accountant kan goochelen met cijfers en een hotel- restaurant heeft weer haar specialiteiten. Zij willen deze diensten/producten bekendheid geven, wat op vele manieren mogelijk is. Internet, flyers maar ook een flyer of brochure is een uitstekend middel om bekendheid te geven aan uw diensten/producten.

Folder of brochure

Er is een wezenlijk verschil tussen een folder en brochure. Het verschil zit hem in de constructie. Zo zijn ze als volgt te definiëren als:

Folder:
Een folder is een gevouwen (uit het Engels: to fold = vouwen) stuk papier, bedrukt met reclame.

Brochure:
Een brochure is een boekje, veelal in gedrukte vorm, van geringe omvang. Een brochure bestaat – in tegenstelling tot een folder – uit meerdere vellen gevouwen papier, die in de rug bijeengehouden worden door b.v. nietjes. Het aantal pagina’s is altijd een veelvoud van vier.

Bron: Wikipedia.nl

De keuze tussen een folder of een brochure is grotendeels afhankelijk van de boodschap. Wilt u bijvoorbeeld één of enkele producten of een tijdelijke aanbieding benadrukken dan is een folder daar het meest geschikt voor. Wilt u echter uitgebreid een product beschrijven, zoals de voordelen, mogelijkheden, et cetera, dan is een brochure het te kiezen middel.

Mogelijkheden folders

Folders bieden verschillende mogelijkheden als het gaat om formaat, papiersoort en papiergewicht. Doorgaans worden folders gedrukt op 135grs., 170grs. of 250 grs. papier, maar andere opties zijn uiteraard bespreekbaar.

Formaat

Over de verschillende formaten valt eigenlijk niet te zeggen dat er een vast formaat wordt aangehouden. Er zijn zo veel formaten dat ik ze onmogelijk allemaal kan benoemen. De drie meest gebruikte formaten zal ik wel bespreken.

  • Enkel gevouwen, dit formaat is eenmaal gevouwen naar de helft van het totaal. Van bijvoorbeeld A4 naar A5 of van A5 naar A6. Dit formaat is van de meest voorkomende.
  • Een drie-luik, de naam zegt het al, dit formaat is tweemaal gevouwen waarbij de twee buitenzijden naar binnen zijn gevouwen. Gevouwen is heeft deze folder vaak een A4-formaat. Echter naar A5 gevouwen is dit formaat handzamer is.
  • US-formaat, bij dit formaat wordt (meestal) een A4-vel tweemaal in tegengestelde richting gevouwen. Dit formaat komt ook vaak voor bij briefpost, echter met het verschil dat bij brieven het staand is gevouwen, waar bij folders deze meestal liggend worden gevouwen.

Brochure

Een brochure is uitstekend te gebruiken om informatie over een product of dienst uitgebreid te bespreken. Tevens is het presenteren van een collectie of een geheel assortiment binnen een brochure gebruikelijk.

De formaten van brochures zijn vrij standaard, namelijk A4, A5 of A6. Formaten die van deze drie afwijken zijn niet aan te raden. Gezien een brochure prettig handelbaar moet zijn, wat bij een A7 of A3 formaat al snel minder wordt.

Papiersoorten

Smaken verschillen en mogelijkheden te over. Voor een folder is een andere papiersoort nodig dan voor een brochure. Net als bij flyers, zijn voor mogelijkheden zeer breed. Glad, mat, gestreken, UV-lak, zijn een enkele opties. Om een duidelijk beeld te krijgen van de vele mogelijkheden is advies inwinnen bij Pronamic of een drukker aan te raden.

Pronamic

Pronamic heeft ruime ervaring op het gebied van papierformaten, papiersoorten en het ontwikkelen van folders/brochures. Wij kunnen u daarom goed informeren over de mogelijkheden voor uw bedrijf of organisatie! Neem vrijblijvend contact met ons op, via onze website of bel 0516 48 1200.

Altijd op de hoogte blijven?