Menu

6 tips voor toegankelijkheid van uw website

Martijn 18 juni 2008

Wat is toegankelijkheid? We praten nu over de toegankelijkheid van een website. Kan uw website bijvoorbeeld bekeken worden door mensen met andere mediums. Of kan de website gebruikt worden door blinde mensen? Een veelgemaakte fout is dat er gedacht wordt dat toegankelijkheid alleen iets is voor mensen met een handicap. Op deze manier moet niet worden gedacht. Toegankelijkheid is iets voor alle website gebruikers. De ene kan doof zijn, de ander een kleine scherm resolutie, de ander wil misschien geen afbeeldingen laden. Voor elk van deze personen moet het mogelijk zijn om een normale website te zien met begrijpbare content.

1. Validatie

Zoals altijd, valideer uw website. Validatie is een belangrijk deel van de ontwikkeling van uw website. Er kan een klein foutje in de HTML of de CSS zitten en dit kan er makkelijk uit gehaald worden met validatie programma’s of gewoon de website testen in verschillende browsers. Maar wat als een oudere browser de pagina niet correct weergeeft, of helemaal niet weergeeft? Test daarom uw website in verschillende browers, maar ook in verschillende versies van browsers, dus ook de oudere versies.

2. Verschillende mediums

Niet alle bezoekers van uw website bezoeken de pagina via een standaard computer met een standaard browser. Er zijn ook mensen die websites bezoeken via mobiele telefoons, en veel browsers gebruiken verschillende instellingen, en natuurlijk zijn er verschillen in versies en scherm resoluties. Is er een manier om uw website zo te ontwikkelen dat hij op alle media types te bezichtigen is? Nee, dat is erg moeilijk. Het enige wat gedaan kan worden is om de website te testen in alle verschillende mediums en te kijken of er wat gedaan kan worden aan fouten in de weergave. Hou dit in het achterhoofd.

3. Afbeeldingen

Onthoud dat er nog steeds mensen zijn die nog niet een snelle internetverbinding hebben. Voor zulke gebruikers duurt het vaak lang voor een website geladen is. Om een website sneller te laten laden browsen ze vaak door een website zonder de afbeeldingen te laden. Het is dan wel belangrijk dat op de plaats van de afbeelding de alternatieve tekst van de afbeelding komt te staan. Dit maakt de pagina ook weer toegankelijker.

Zorg er ook voor dat de tekst niet wegvalt als de achtergrond afbeeldingen niet worden geladen. Dus zorg voor een achtergrondkleur die overeenkomt met de afbeelding zodat de tekst ook op deze achtergrond leesbaar blijft.

4. Kleuren

Sommige oudere browsers herkennen geen kleuren namen. Bijvoorbeeld de benaming ‘green’, zal niet worden weergegeven in oudere browsers. Gebruik dan de originele waarde van de kleur. Bijna alle browsers geven deze waarde goed weer.

5. Het Font element

Sommige websites maken gebruik van een font element. Hierbij kan de gebruiker zelf de het font van de tekst bepalen en de kleur van de tekst. Dit komt vaak de leesbaarheid van de pagina niet ten goede als de gebruiker een kleur gebruikt die niet overeenkomt met de rest van de pagina. Ook is dit ontwerptechnisch niet correct, de ontwerper heeft bewust voor een bepaald font gekozen en voor een font kleur.

6. Javascript

Wanneer er javascript gebruikt wordt, hou in het achterhoofd dat er bezoekers zijn die javascripts uit hebben staan. Deze bezoekers, moeten de pagina ook kunnen bekijken op de manier zoals hij ontworpen is. Vermijd daarom javascript in de belangrijke gedeeltes van uw pagina zoals bij de navigatie. Als u het gebruikt, gebruik het zo dat het niet van invloed is op de functionaliteit van de rest van de pagina.

Tot slot

Het blijft een opgave om uw website voor iedereen toegankelijk te maken, dit zal ook niet voor de volle 100% gaan lukken. Toch is het het proberen waard om uw website zo te optimaliseren dat veel voorkomende foutjes eruit worden gehaald. Bijvoorbeeld door te letten op de punten die in dit artikel aan bod zijn gekomen.

Altijd op de hoogte blijven?