Menu

Vermijd het gebruik van tabellen in opmaak

Martijn 5 april 2008

Tegenwoordig gaat het opmaken van de layout van een pagina veelal met CSS. Toch worden er bij de opbouw van een website soms nog steeds tabellen gebruikt voor de positionering van de layout. Hieronder wordt kort uitgelegd wat de nadelen zijn van het gebruik van tabellen.

Valide XHTML

Dit is de belangrijkste reden om CSS voor layout te gebruiken. Als u tabellen voor uw layout gebruikt bent u bezig om invalide XHTML te schrijven. Tabellen zijn alleen valide als ze worden gebruikt in combinatie met data. Bijvoorbeeld:

Voorbeeld tabel
Rij 1, Cel 1 Rij 1, Cel 2
Rij 2, Cel 1 Rij 2, Cel 2

Het gebruik van CSS om de positie van elementen op pagina’s te bepalen in plaats van met tabellen is de enige juiste manier om een XHTML valide pagina te ontwikkelen.

Verkeerde weergave

Als tabellen niet goed worden opgebouwd, kan het soms voorkomen dat bepaalde browsers de pagina niet goed of soms helemaal niet weergeeft. Dit komt vaak doordat er tags missen of bepaalde tags niet goed zijn afgesloten. Zelfs al zijn alle tags in orde maar staan ze niet in de juiste volgorde kan de layout ook helemaal anders zijn dan de ontwerper bedoeld heeft. Ook is het heel moeilijk om een pagina opgebouwd met tabellen te onderhouden of aan te passen.

Tabellen zijn niet flexibel

Hoewel het wel mogelijk is om layouts te maken met tabellen die een breedte in percentage hebben, ze laden over het algemeen trager. Maar als een tabel een vaste breedte krijgt, ontstaat een website waarbij de elementen niet meerekken als de resolutie verandert. Hierdoor ziet de website er op een beeldscherm met andere afmetingen en resolutie er soms heel anders uit dan bedoeld.

Met CSS daarentegen is het mogelijk een pagina te ontwikkelen die flexibel is en zich aanpast aan verschillende resoluties.

Gebruik CSS

Zoals hierboven is verteld zijn er dus veel voordelen om CSS te gebruiken om een website op te maken in plaats van het gebruik van tabellen. Gelukkig worden de hedendaagse websites veelal met CSS opgebouwd. Maar toch zijn er nog steeds ontwikkelaars die bang zijn dat een opbouw met CSS moeilijker is dan een opbouw met tabellen. De voordelen om CSS te gebruiken zijn groter ten opzichte van de nadelen die tabellen met zich meebrengen, laat uw website dan ook zeker met CSS opbouwen!

Altijd op de hoogte blijven?