Menu

Het belang van een sitemap

Remco 25 april 2008

Een sitemap is een webpagina waarin alle links van een website zijn opgenomen. Dit is een handig hulpmiddel voor bezoekers om een webpagina te vinden. Ook kunnen zoekmachines zo de webpagina’s beter indexeren. Vooral bij de wat grotere websites met een diepere navigatiestructuur is een sitemap een must.

Er zijn twee typen sitemaps, welke beide een ander doel dienen:

HTML sitemap

Dit type sitemap kan de gebruiksvriendelijkheid van een website aanzienlijk verbeteren. Dit type sitemap is als het ware een webpagina waarin alle links, of in ieder geval de belangrijkste links van een website zijn opgenomen. De hoofdnavigatie is natuurlijk het belangrijkste element voor het navigeren op een website. Kan men echter via de normale menustructuur een gewenste pagina niet vinden dan raadpleegt men vaak de sitemap. Omdat de sitemap uit links bestaat die naar alle andere pagina’s van de website gaan zullen zoekmachines deze pagina’s ook sneller vinden.

XML sitemap

XML sitemaps zijn speciaal bedoeld voor zoekmachines, ze hebben geen toegevoegde waarde voor bezoekers. De meeste belangrijke zoekmachines gebruiken tegenwoordig een XML sitemap om alle pagina’s van een website te kunnen vinden en zo te indexeren. Als u zeker wilt zijn dat bijvoorbeeld Google uw pagina’s van de website indexeert doet u er goed aan om een XML sitemap aan te maken. Er zijn verscheidene tools waarmee u een XML sitemap kunt creëren. Er zijn zelf een aantal tools die de sitemap automatisch kunnen bijwerken als er pagina’s op de website worden toegevoegd of verwijderd.

Een ander belangrijk element dat de gebruikersvriendelijkheid verhoogt is de broodkruimelnavigatie, ook wel breadcrumbs genoemd. Breadcrumbs gebruiken een enkele lijn tekst om op een hiërarchische manier aan te geven waar een gebruiker zich bevindt. Hieronder een voorbeeld van hoe wij dat toepassen:

U bevindt zich hier: Home > Producten > Product A > Beschrijving

Zorg ervoor dat grote websites altijd een sitemap en breadcrumbs hebben. Niet alleen omdat zoekmachines op deze manier pagina’s sneller kunnen vinden, maar ook voor de bezoekers zodat zij sneller hun informatie kunnen vinden.

Altijd op de hoogte blijven?