Menu

De perfecte website

Jan Lammert 25 april 2008

Dat wil natuurlijk iedere ondernemer, een website die voldoet aan alle eisen om perfect te zijn. Maar aan wat voor eisen moet een website voldoen om perfect te zijn? In dit artikel worden een zevental richtlijnen genoemd, waar je een website aan kunt spiegelen.

  • Snelheid
  • Leesbaarheid
  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Functionaliteit
  • Vindbaarheid
  • Actualiteit
  • Styling

Snelheid

De eerste indruk van een website is zeer belangrijk! Het is daarom van belang dat de website snel wordt geladen. Een website die lang moet laden, wordt vaak snel weg geklikt wanneer men via een zoekmachine op een website komt. Men wil meteen resultaat!

De snelheid heeft te maken met meerdere factoren. Namelijk, de internetverbinding van de website-server, de internetverbinding van de gebruiker en de grootte van de website.

Tip: Kies niet voor de eerste de beste hosting provider voor uw website, maar doe goed onderzoek naar de kwaliteit van het bedrijf. Ook de grootte van de website is te beïnvloeden door slim gebruik te maken van de verschillende bestandsformaten (zoals .jpg, .gif, .png) en CSS.

Leesbaarheid

De leesbaarheid van een website is een tweede punt waar een website mee heeft te maken. Teksten op het internet dienen anders geschreven te worden dan tekst voor hardcopy. Regels moeten zo kort mogelijk worden gehouden.

Tevens is het contrast tussen tekst en achtergrond belangrijk. Deze dient hoog te zijn en in verschillende kleuren.

Tip: Probeer in zo weinig mogelijk woorden, zo veel mogelijk te vertellen. Soms kan wel 70% van de tekst uit een hardcopy-tekst worden verwijderd.

Gebruiksvriendelijkheid (usability)

Een website moet makkelijk in gebruik zijn. De bezoeker moet in één oogopslag kunnen zien waar bv. het menu staat. De werkelijke inhoud van de website moet ook duidelijk in beeld staan. Zodat men snel en makkelijk de inhoud kan doorlezen.

Tip: De meest vriendelijke menu’s staan links van of bovenaan een website.

Functionaliteit

Bij sommige websites, zie je door de vele mogelijkheden/bomen het bos niet meer. De functionaliteit, moet niet de aandacht afleiden van de website inhoud. Biedt de website ook werkelijk de functionaliteit/inhoud die wordt verwacht.

Tip: Bedenk vooraf wat u wilt communiceren. Zodat u daarna kunt bepalen welke inhoud en functionaliteit u de website geeft.

Vindbaarheid

Een website die niet gevonden wordt heeft weinig tot geen meerwaarde voor een bedrijf. Daarom is het van groot belang dat een website goed vindbaar is bij zoekmachines. Sommige websites zijn zelfs voor 70% of meer afhankelijk van zoekmachines!

Tip: De vindbaarheid van websites is te verhogen d.m.v. zoekmachine optimalisatie.

Actualiteit

Internetgebruikers zijn op zoek naar informatie die klopt. Het is daarom van belang dat de inhoud van uw website regelmatig wordt bijgewerkt. Zo houdt u uw website actueel en vinden bezoekers waar ze naar op zoek zijn.

Tip: Ook zoekmachines vinden actualiteit van websites belangrijk! Het schrijven van nieuwsberichten is een goede manier om uw website actueel te houden.

Styling

Het toepassen van de bedrijfshuisstijl is belangrijk om te doen. Zoals bij de alinea ‘snelheid’ aangegeven, wil de bezoeker snel zien wat er op het scherm komt. De herkenbaarheid is dus belangrijk om snel een link te leggen met uw bedrijf.

Tip: Maak gebruik van uw huisstijlkleuren en plaats uw logo prominent op de website!

Pronamic wil u helpen

Weet u niet hoe u een perfecte website kunt ontwikkelen, wilt u meer informatie of bent na aanleiding van dit artikel geïnteresseerd in de diensten die Pronamic u kan bieden? U kunt contact met ons opnemen of bellen met 0516 481 200.

Altijd op de hoogte blijven?